Festivalul greșelilor, la Palatul Victoria. Cele mai controversate momente

Data publicării:
guvernul in parlament - guvern
Foto: gov.ro

Este şefa Guvernului, dar şi campioană la greşeli. De la preluarea mandatului, Viorica Dăncilă i-a cam eclipsat pe membrii cabinetului său, care nu sunt nici ei un model. Miniştrii au dus, rând pe rând, adevărate războaie cu gramatica sau cu exprimarea în limba română, dar şi în alte limbi. Vedeţi cele mai hilare şi uneori controversate momente în materialul următor:

Cea mai recentă gafă a unui ministru, recunoscută şi taxată până şi de Liviu Dragnea, este cea a ministrului agriculturii.

„Nu exista antidot, nu exista vaccin, nu exista medicamente care să uşureze boala în corp. Porcii se incinerează, cu condiţiile de mediu, cu medicii acolo, e o muncă extraordinară. Acolo este ca la Auschwitz”, a spus Petre Daea.

Ministrul şi-a cerut ulterior scuze pentru afirmaţia făcută. Petre Daea nu este nici pe departe un caz singular. Luna trecută, Graţiela Gavrilescu a întâmpinat reale dificultăţi în susţinerea unui discurs: „Astăzi este a patruzeci și patrua ediție a Zilei Mondiale a Mediului. Iată cum România ține prima pagină a celorlalte state membre a Uniunii Europeane. Ne gândim foarte mult cum să începem să reciclăm și să implementăm coceptul de economie circulară”.

Luna iunie l-a pus în faţa unei gafe şi pe ministrul transporturilor. Lucian Şova a găsit o explicaţie halucinantă pentru lipsa de autostrăzi de la noi din ţară: „Este o rețea de autostrăzi minunată în Occident. De ce au venit multinaționalele aici? Pentru că sunt salarii mici. Când o să avem autostrăzi, o să avem salarii mari. Tot vor pleca, către alte zone fără autostrăzi, dar cu salarii mici”.

Ministrul energiei a intrat şi el în top. Anton Anton a participat la începutul acestui an la o conferinţă, unde a avut o atitudine nepotrivită faţă de jurnalişti.

- De câţi ani se fac negocierile ăstea?

- Nu mai țin minte, a răspuns jurnalista.

- No, foarte bine, atuncea de unde să vă dau eu un termen de finalizare?

*

- Stop! Nu-mi puneţi mie în cârcă toată industria românească, vă rog eu frumos!

*

- Puteți să-mi spuneți ce e ăla curent electric?

- Eşti nesimţit!

Ministrul se remarcase oricum pentru vorbele de duh, încă de la instalarea în funcţie: „N-avem energie, nu se aprinde becul!”

Tot la audierile din Parlament, ministrul economiei, Dănuț Andrușcă, a fost cuprins atât de intens de emoţii, încât a uitat cum să se exprime: „Unde...stai așa, lasă-mă...cu industria de apărare... să mai vedem alta (...) Un rol important va avea pentru... în cadrul economiei... ca eco... îmi cer scuze, sunt emoționat”.

Ministrul educaţiei, Valentin Popa, a dus o luptă asiduă cu limba română înainte să ajungă în Guvern. Dar cum s-a văzut ministru, s-a simţit dator să vină cu explicaţii: „Am fost foarte, foarte batjocorit pentru că am folosit cuvântul pamblică. Am folosit cuvântul pamblică toată viața mea, este un cuvânt din dicționar”.

Limba română nu e singura care le-a dat bătăi de cap membrilor executivului. Olguţa Vasilescu s-a duelat şi cu engleza, şi cu franceza.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri