Finanțarea partidelor. Reacția ONG-urilor la amendamentele lui Florin Iordache

Data actualizării: Data publicării:
parlament plen crop inquam photos

Mai multe organizații nonguvernamentale le cer deputaților să respingă amendamentele depuse de fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, la legea finanțării campaniilor electorale. Aceste amendamente elimină confiscarea sumelor obţinute şi utilizate ilegal de partide.

parlament plen crop inquam photos
Foto: Inquam Photos

Campania Politică fără Bariere, Centrul pentru Inovare Publică și Centrul pentru Studiul Democrației avertizează că „partidele pot să depășească plafoanele și să angajeze cheltuieli în afara legii, fără a se teme de sancțiune”.

Amendamentele ar anula în mod practic rolul unei legi a finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, întrucât ar elimina sancționarea competitorilor electorali pentru nerespectarea legislației. Se elimina practic cea mai importantă sancțiune, și anume confiscarea sumelor nelegal obținute de către partide și candidați fără respectarea legislației. Aceasta era acțiunea disuasivă principală, și anume pierderea banilor. Singurele sancțiuni rămân cele cu amenda. Amenda în sine nu este o acțiune destul de descurajantă în acest domeniu, pentru că sumele obținute de către partide sunt mult mai mari decât valoarea amenzii”, arată ONG-urile.

Considerăm că modificările propuse afectează grav corectitudinea proceselor electorale și sunt contrare obiectivelor asumate în cadrul rundelor de monitorizare GRECO. În plus, amendamentele au fost introduse într-un proiect de lege cu alt subiect, deja votat de Senat”, se mai arată în scrisoarea ONG-urilor.

Deputatul PSD Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputațior, a depus o serie de amendamente la un proiect de lege de modificare a Legii finanţării partidelor politice prin care se abrogă prevederea potrivit căreia contribuţiile care depăşesc plafoanele legale pentru campaniile electorale sunt confiscate şi cea care impune contravenienţilor să verse la buget sumele care au făcut obiectul contravenţiilor la Legea finanţării partidelor.

La propunerea lui Florin Iordache, ar urma să fie abrogat din Legea 334/2006 privind finanţarea partidelor politice articolul care prevede că, în cazul nerespectării prevederilor din lege privind limita şi provenienţa contibuţiilor pentru campania electorală, indiferent că sunt venituri proprii, donaţii sau împrumuturi, se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri