Finanțele pregătesc încă o OUG pe Codul fiscal. A patra pe 2018

Data actualizării: Data publicării:
teodorovici 180131_GUVERN_SEDINTA_053_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că săptămâna viitoare va încerca introducerea unei noi ordonanţe de urgenţă de modificare a Codului fiscal. Ar fi a patra ordonanță de modificare a Codului fiscal adoptată în acest an, adică în doar trei luni de la implementarea „revoluției fiscale”.

teodorovici 180131_GUVERN_SEDINTA_053_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

„Ca şi membru în Guvern pot să vă spun (...) că săptămâna viitoare încercăm să introducem o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului fiscal cu mai multe aspecte care sunt foarte utile pentru economie”, a declarat, joi, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, aflat într-o vizită în judeţul Dâmboviţa alături de premierul Viorica Dăncilă.

Potrivit acestuia, în ordonanță vor fi incluse și unele amendamente pe care Guvernul le-ar fi dorit introduse în legea de aprobare a OUG nr. 79/2017, referitoare tot la Codul fiscal.

„Cel mai important este cel legat de plafonul acela de un milion de euro sub care firmele să poată opta dacă plătesc impozit pe profit sau pe cifra de afaceri, desigur, cu două condiţii cumulative, şi anume un capital social de 45.000 de lei şi să aibă minim doi angajaţi. Este cel mai important element, pentru că până la 31 martie trebuie să se înregistreze într-un fel sau altul aceste companii”, a spus Teodorovici.

Acesta a mai spus că speră ca proiectul actului normativ să fie pus joi sau cel mai târziu vineri pe site-ul Ministerului Finanţelor.

De la 1 ianuarie 2018, dată la care a intrat în vigoare „revoluția fiscală” gândită de coaliția PSD-ALDE, au fost deja adoptate trei ordonanțe de modificare a Codului fiscal.

Prima, OUG 2/2018, a prorogat termenul până la care să fie depusă controversata Declarație 600, Guvernul uitând însă să modifice și primul termen de plată pentru contribuabilii care obțin venituri din drepturi de autor, chirii, dividende, arendă, etc.

A doua ordonanță, nr. 3/2018, a corectat unele efecte ale „revoluției fiscale”, mai precis a plafonat temporar contribuțiile de asigurări sociale la nivelul decembrie 2017.

A treia ordonanță, adoptată în ședința de săptămâna trecută, dar care NU a fost încă publicată în Monitorul Oficial, a introdus Declarația unică, astfel încât să fie ușurată procedura pentru circa un milion de contribuabili care obțin venituri din activități independente.

Prin urmare, ordonanța pe care o pregătește acum MFP va aduce a patra tură de modificări la Codul fiscal în doar trei luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri