Informații Digi24: Soarta premierului va fi decisă luni. Ședința CExN a fost convocată

Data actualizării: Data publicării:
171012_tudose dragnea PSD_CEX_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Tensiunea din partidul de la guvernare explodează luni, la o şedinţă de urgenţă pe care au cerut-o liderii PSD apropiaţi de Liviu Dragnea. Atunci se decide câştigătorul: preşedintele partidului sau premierul. Tensiunile se tot acumulează, şi totul se învârte în jurul dorinţei prim-ministrului Mihai Tudose de a înlocui miniştri acuzaţi de corupţie sau de contra-performanţe.

În acest moment două soluții sunt discutate în PSD: demiterea guvernului sau un armistițiu între Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose.

Doar că e destul de greu de înțeles cum s-ar putea produce această împăcare în acest moment, într-un moment în care din tabăra lui Dragnea i se transmite premierului că trebuie să accepte că face parte dintr-o echipa, că trebuie să accepte că deciziile sunt politice, altfel pleacă acasă. 

Iar din tabăra premierului se cere o independența în actul de guvernare. Trebuie că premierul să aibă putere de decizie în guvern.

În ultimele 24 de ore, conflictul s-a dus pe Facebook.

Vineri seară a început să scrie și să solicite convocarea de urgență a unui comitet executiv național cei apropiați lui Dragnea, printre care Gabriela Firea. Această a spus că e îngrijorată de ce se întâmplă în partid „observă că motoarele administrației publice centrale și locale au încetinit”.

Au mai scris, dintre apropiații lui Dragnea, și lideri locali, Neamț sau Dolj, dar și miniștri,printre care ministrul Apărării, dar și ministrul Tineretului și Sportului.

În același timp, cel mai acid, cel mai dur dintre apropiați lui Tudose a fost Adrian Țuțutuianu, cel care a vorbit despre o răscruce în PSD în acest moment:„ Ar fi o sinucidere politică pentru PSD o nouă schimbare de Guvern. Nu sunt de acord să sacrificăm partidul și guvernarea pentru răfuielile și ambițiile personale ale unor lideri”.

Au fost și mai mulți miniștri care scris pe Facebook despre faptul că premierul trebuie să aibă decizie în Guvern: ministrul Transportului, ministrul Turismului, dar și ministrul Sănătății.

Mai e important de precizat că se aștepta o mișcare din partea premierului Tudose. Din informațiile Digi24, acesta nu o va demite pe Carmen Dan în acest weekend și va aștepta că decizia să fie luată luni, în ședința comitetului executiv național, convocată luni.

171012_PSD_06_INQUAM_Photos_Octav_Ganea tudose dragnea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Actualizare 15:00. Premierul Mihai Tudose este convocat în faţa conducerii PSD, luni, la ora 14.00, potrivit informațiilor Digi24.


Actualizare 14:25. Președintele PSD Constanța a transmis un mesaj de susținere pentru Mihai Tudose. Felix Stroe vorbește despre democratizarea puterii de decizie în partid și afirmă că, dacă Tudose are responsabilitatea actului de guvernare, atunci trebuie sa aibă și decizia.


Actualizare 13:05. Convocarea unei şedinţe de urgenţă la PSD în care să se tranşeze conflictul dintre preşedintele partidului şi premier a fost cerută tot mai insistent în partid. Se pare că liderii social-democrați au decis ca luni să decidă soarta premierului Mihai Tudose, potrivit informațiilor Digi24. Urmează să fie convocați vicepreședinții partidului și liderii de filiale pentru pentru ca pe 15 ianuariesă aibă loc Comitetul Executiv Național.


„Privesc şi eu cu îngrijorare ceea ce se întâmplă în viaţa politică de câteva zile. Nu pot fi indiferentă, chiar dacă sunt preocupată primordial de problemele Capitalei. Observ că motoarele administraţiei publice centrale şi locale au încetinit. Este o reacţie organică la criza politică”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Faebook, potrivit News.ro.

Primarul Capitalei susţine că trebuie „reinstaurat un climat politic la standarde europene, cu profesionalism şi rigoare”, fiind necesară întrunirea CEx „pentru a tranşa criza politică”. 

„Orice soluţie va reieşi din dezbaterea CEx va fi mai utilă pentru ţara decat instabilitatea actuală”, a mai scris edilul.

Ecaterina Andronescu: Subiectul generează îngrijorare în populație

Și Ecaterina Andronescu, vicepreședinte PSD, a precizat pentru Digi24 că dorește ca această ședință să aibă loc cât mai devreme, pentru că „subiectul este dezbătut de toată presa și, fără îndoială, generază și o îngrijorare în populație”.

„Trebuie să tranșăm acest subiect și să-l închidem”, a subliniat senatorul.

Ea a adăugat că acest conflict are două soluție: fie reconcilierea relației dintre Dragnea și Tudose, fie schimbarea premierului.

Însă, Andronescu a afirmat că „n-aș vorbi de două tabere”, dar că subiectul polițistului acuzat de pedofilie a alimentat tensiunile între președintele PSD și premier.

Nu a precizat că ar trebui să plece (Mihai Tudose, n.r.) dar nimeni nu e veșnic în funcție. Daca lucrurile merg, omul rămâne în funcție”, a mai spus Ecaterina Andronescu.

Rovana Plumb: Trebuie să ne întoarcem la calm şi predictibilitate

Vicepreşedintele PSD Rovana Plumb se alătură şi ea liderilor PSD care cer convocarea rapidă a Consiliului Executiv Naţional (CExN) al partidului, pentru „a tranşa lucrurile şi pentru a ne întoarce la o stare de calm şi predictibilitate”. 

Fostul ministru a scris pe Facebook că situaţia de instabilitate din ultima perioadă nu mai poate continua, iar „fiecare zi care trece într-un astfel de climat este dăunătoare românilor”. 

„De aceea, consider că PSD trebuie să convoace cât mai rapid CExN - pentru a tranşa lucrurile şi pentru a ne întoarce la o stare de calm şi predictibilitate!”, a afirmat vicepreşedintele PSD.

Şi liderul PSD Neamţ, Ionel Arse, cere convocarea Consiliului Executiv Naţional al partidului, spunând că „lucrurile au luat o turnură nefastă atât pentru Guvern, cât şi pentru PSD”.

Lider PSD Vaslui: Ruptura evidentă riscă să se adâncească

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat vineri seară că mai mulţi colegi de partid i-au cerut să-i solicite liderului PSD, Liviu Dragnea, convocarea imediată a CEX.

„Nu sunt un fan al domnului Liviu Dragnea, sunt un fan al PSD. Nu cred că are nevoie de aliaţi în momentul acesta, ci de oameni conştienţi de situaţia care s-a creat în partid. Colegii m-au rugat să-i transmit domnului Dragnea solicitarea de a convoca imediat CEx în zilele următoare, luni, marţi, pentru a lămuri situaţia dn partid”, a declarat Dumitru Buzatu.

Întrebat care este situaţia care ar trebui lămurită, acesta a vorbit despre „raportul dintre Guvern şi partid, ruptura evidentă care se creează şi riscă să se adâncească, o autonomizare a premierului în raport cu majoritatea care-l susţine”.

„Autonomizare a premierului în raport cu majoritatea care-l susţine este o formulă cuprinzătoare  - Guvernul nu mai aplică un dialog constructiv cu partidul”, a mai spus liderul PSD Vaslui. 

Şi deputatul PSD Cătălin Rădulescu a solicitat întrunirea urgentă a CEX pentru a discuta despre o eventuală schimbare a Guvernului după „ieşirea necontrolată şi nestatutară” a premierului Tudose şi insubordonarea sa faţă de deciziile partidului.

Dragnea: Nu se impune un congres extraordinar în PSD

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus, vineri, că el încă speră ca Mihai Tudose să rămână prim-ministru. „Eu încă sper ca Tudose să rămână prim-ministru", a declarat Liviu Dragnea, vineri, întrebat despre solicitarea lui Cătălin Rădulescu.

El a mai declarat că nu există tabere în PSD şi că scandalul despre care vorbeşte presa este „mult mai mic decât se vede”.

Totodată, Liviu Dragnea a spus, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor, că nu se impune organizarea unui congres extraordinar al partidului.

De asemenea, întrebat de ziarişti dacă se află în spatele deciziei ministrului de Interne, Carmen Dan, de a nu demisiona din funcţie, liderul social-democrat a afirmat că nu doreşte să comenteze acest aspect.

Dragnea a făcut aceste declaraţii la Bacău, el aflându-se în aceste zile într-un turneu prin judeţele Moldovei, unde se întâlneşte cu liderii filialelor PSD. Liviu Dragnea este însoţit de vicepremierul Paul Stănescu.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri