Firea critică eliminarea timbrului de mediu: „Au venit toate rablele în București”

Data actualizării: Data publicării:
firea

Critici voalate ale primarului general al Capitalei la adresa Guvernului PSD. Gabriela Firea nu e de acord cu eliminarea timbrului de mediu, pentru că „au venit toate rablele din Europa în România şi în special în Capitală”. Ea a declarat într-un interviul pentru Adevărul că le va propune bucureștenilor „o taxă de mediu”.

Primarul general al Capitalei a vorbit despre o mare problemă a Bucureștiului: traficul.

Nu trebuie să inventăm apa caldă, ci trebuie să preluăm modele de succes din Europa. Parcul auto al RATB trebuie să se înnoiască. Cetăţenii se sufocă în unele autobuze fără aer condiţionat. Acele maşini trebuie să dispară. Organizăm licitaţia de 400 de autobuze euro 6. De asemenea, 100 de tramvaie, 100 de troleibuze şi 100 de autobuze electrice. În cel mai scurt timp vom avea autobuze noi. De asemenea, o să-i întrebăm pe bucureşteni dacă doresc să se introducă o taxă de mediu. Dacă ei sunt de acord, o vom introduce această taxă, pentru că vom ajunge ca în Bucureşti să nu mai putem circula. Fără taxa de mediu, au venit toate rablele din Europa în România şi în special în Capitală. Nu avem cum să continuăm aşa”, a spus Gabriela Firea, potrivit Adevărul.ro.

În Bucureşti sunt înmatriculate aproximativ 1,3 milioane de maşini și alte peste 500.000 de autoturisme tranzitează zilnic Capitala. În iunie 2016, proaspăt aleasă primar general, Gabriela Firea a declarat la Digi24 că va face „revoluție în materie de trafic” și că în șase luni se va circula mult mai ușor în București. Urmăriți mai jos un reportaj realizat de Digi24 în octombrie 2017.

Timbrul de mediu a fost eliminat printr-o lege inițiată Liviu Dragnea. Legea prevedea eliminarea a 102 taxe nefiscale. Această taxă a fost eliminată propriu-zis la 1 februarie 2017, în condițiile în care Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că acesta contravine, asemenea taxei de primă înmatriculare, taxei de poluare și taxei pe emisii poluante, articolului 110 din Tratul privind funcționarea Uniunii Europene. În ședința de Guvern din 4 august, Executivul a decis că va începe, de la 1 ianuarie 2018, restituirea taxelor de înmatriculare încasate din 2003 încoace.

Peste 350.000 de autoturisme din vestul Europei au fost aduse în ţară în primele nouă luni ale anului, cu 70% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Estimările sunt că până la final de an vom ajunge la 500.000 de maşini la mână a două importate.

Capitala României ocupă locul al treilea într-un clasament al orașelor cu trafic de coșmar la orele de vârf. Iar problema aglomerației de pe străzile bucureștene ridică probleme și în ceea ce privește intervenția salvatorilor de vieți. Traficul din Bucureşti este marele inamic al intervenţiilor SMURD. Extrem de aglomerată, mai ales la orele de vârf, Capitala devine foarte greu de străbătut chiar şi pentru salvatori, care ar trebui să-şi facă loc mai uşor prin trafic. Când aglomeraţia blochează complet intervenţia ambulanţei, varianta de urgenţă este trimiterea unui paramedic pe o motocicletă, însă acesta nu poate face decât să-l stabilizeze pe pacient până la sosirea salvării.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri