Florin Cîțu: Nu există un grup de lucru la Ministerul Sănătății care să verifice raportarea deceselor de COVID. Vom face unul

Data publicării:
florin citu declaratii de presa la ciolpani
Florin Cîțu spune că nu există un grup de lucru la Ministerul Sănătății care să verifice raportările deceselor de COVID și nici nu a fost informat despre aceasta de vicepremierul Dan Barna Foto: gov.ro

Premierul Florin Cîțu anunță că nu există un grup de lucru la Ministerul Sănătății care să verifice modul în care sunt raportate oficial decesele de Covid-19, așa cum declara ministrul demis Vlad Voiculescu. Acest grup de lucru abia acum va fi înfiinţat, a precizat șeful executivului.

Florin Cîțu a fost întrebat, duminică, dacă intenţionează să trimită Corpul de control sau să facă verificări suplimentare la Ministerul Sănătăţii după declaraţiile lui Vlad Voiculescu cu privire la neconcordanţele între cele două platforme în care sunt înregistrate decesele de COVID.

„I-am cerut ieri secretarului de stat Andrei Baciu, în urma informațiilor apărute în presă, să îmi spună dacă există la nivelul Ministerului Sănătății un grup de lucru care se ocupă de așa ceva. Azi avem confirmarea că acest grup de lucru nu există. Deci, nu am cum să vă dau vreo informație. Vom face un grup de lucru care să investigheze și vom urmări toată procedura - grup de lucru care să vină cu niște concluzii, concluzii care trebuie să fie prezentate în Guvern și după aceea putem să le prezentăm și public”, a punctat Florin Cîțu, după ce a participat la şedinţa Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei de la Ciolpani.

Cîțu: Barna nu m-a informat. Am verificat stenograma ședinței de guvern

Premierul a mai precizat că încă nu a primit de la vicepremierul Dan Barna vreun material în privinţa modului de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorităţi.

„Am verificat stenograma şedinţei de Guvern şi nu este nicio informare în şedinţa de Guvern. Am verificat dacă de la Ministerul Sănătăţii a plecat vreun material către Cabinetul premierului, nu a plecat niciun material. Am verificat la Registratura Guvernului dacă există vreun material primit de la Ministerul Sănătăţii sau de la vicepremier. Nu există niciun material, este posibil să fie pe drum”, a spus Cîţu.

Fostul ministru al sănătăţii Vlad Voiculescu a afirmat vineri că „există diferenţe fundamentale” între numerele raportate şi cele reale în ceea ce priveşte decesele din spitalele COVID . Întrebat de ce nu a semnalat această situaţie până acum, el a susţinut că a descoperit în urmă cu mai puţin de 10 zile şi că formase un grup de lucru care să verifice metodologia de raportare.

Vicepremierul Dan Barna a declarat ulterior că, în cursul zilei de joi, a fost informat de echipa de la Ministerul Sănătăţii că verifică posibile inadvertenţe în modul de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorităţi şi a transmis o notă la Cabinetul premierului.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri