Florin Cîţu (PNL) acuză ilegalități în favoarea PSD la CNP

Data actualizării: Data publicării:
florin citu
Foto: Facebook

Vicepreşedintele comisiei de buget-finanţe a Senatului, liberalul Florin Cîţu, afirmă că există suspiciuni conform cărora Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a comis o ilegalitate pentru ca PSD şi Liviu Dragnea să justifice întocmirea bugetului pe 2017 şi solicită explicaţii publice de la preşedintele CNP.

florin citu
Foto: Facebook

Există suspiciuni că instituţia Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a comis o ilegalitate pentru ca PSD şi guvernul condus formal de Sorin Grindeanu să poată justifica bugetul pe 2017. Mai exact, CNP a fost obligată să-şi revizuiască prognozele în linie cu cele prezentate de PSD şi Liviu Dragnea şi să ofere o bază legală pentru întocmirea bugetului pe 2017. Explicaţia este simplă: pentru ca PSD să-şi poată realiza propunerile faraonice, avea nevoie de un PIB mai mare în 2017. CNP avea un PIB mai mic. Opinia mea este aceea că CNP a fost forţată să preia datele umflate din programul PSD de guvernare pentru a-l credibiliza. Concret, prognoza de iarnă a CNP care a apărut pe 20 ianuarie 2017 (cu două luni mai repede decât în mod normal) a preluat la virgulă datele din programul de guvernare al PSD publicat în septembrie 2016. Cu toate că, potrivit legii, ministrul de finanţe ar fi trebuit să preia datele de la CNP din prognoza de toamnă 2016”, a declarat Florin Cîţu, potrivit unui comunicat de presă al PNL citat de News.ro.

Senatorul PNL a adăugat că va solicita colegilor liberali să depună o plângere penală împotriva conducerii Comisiei Naţionale de Prognoză.

„Mai exact, potrivit legii, pentru întocmirea bugetului ar fi trebuit să fie folosită prognoza de toamnă a Comisiei Naţionale de Prognoză, respectiv cea publicată în noiembrie 2016. În prognoza respectivă, PIB-ul nominal pentru 2017 era estimat la 807 miliarde lei, iar creşterea economică reală la 4,3%”, menţionat Cîţu.

El aminteşte că programul de guvernare al PSD, publicat în septembrie 2016, conţinea date diferite: PIB de 815,2 miliarde lei, creştere economică de 5,5%.

„Ulterior, bugetul pentru 2017 prezentat de PSD conţinea indicatorii din programul de guvernare al PSD publicat în septembrie 2016. Pe această cale, solicit oficial explicaţii de la preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză. Iar dacă domnul preşedinte al CNP, Ioan Ghizdeanu, numit de PSD nu are explicaţii plauzibile, atunci trebuie să îşi dea urgent demisia. În acelaşi timp, voi solicita colegilor din PNL să depună o plângere penală împotriva conducerii CNP”, a precizat Cîţu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri