Florin Cîțu va fi premierul propus de PNL, USR-PLUS și UDMR

Data actualizării: Data publicării:
Florin Cîțu
Florin Cîțu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Florin Cîțu va fi premierul propus de coaliția PNL, USR-PLUS și UDMR, a anunțat Ludovic Orban, vineri seară, după negocierile dintre cele trei formațiuni politice. Așa cum a relatat Digi24.ro joi, cei de la USR PLUS și-au comunicat în mod clar preferința pentru Florin Cîțu, deși Ludovic Orban nu a fost încântat de această variantă.

"Florin Cîțu este candidatul la funcția de prim-ministru, susținut de UDMR, USR-PLUS și PNL.

În ceea ce privește cele două poziții de președinte de la Parlament, președintele Senatului va aparține unui candidat din partea USR-PLUS, președintele Camerei Deputaților unui candidat din partea PNL.

În ceea ce privește Guvernul, în afară de premier, am decis portofoliile care urmează să fie ocupate de cei care vor forma guvernul. Este vorba de doi vicepremieri. Guvernul va avea 18 ministere. Din acestea, 9 vor fi conduse de reprezentanți ai PNL, 6 de USR-PLUS și 3 de reprezentanți ai UDMR", a declarat liderul liberalilor, Ludovic Orban.

Citiți și:  Surse: Scandal în PNL după dezastrul negocierilor cu USR PLUS și UDMR. Ludovic Orban, acuzat pentru cedarea ministerelor importante

Președintele USR, Dan Barna, a afirmat:

"Ziua de azi s-a dovedit a fi un pas important spre o coaliție stabilă și care să-și asume guvernarea în această perioadă complicată pentru România.

Portofoliile asumate de USR-PLUS sunt Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății, Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării, Ministerul Economiei cu partea de antreprenoriat și IMM-uri".

Liderul PLUS Dacian Cioloș a spus:

"Probabil contrar cu ceea ce credea mulți că va fi o negociere dificilă, dură, cu certuri, iată că după o zi intensă de discuții și după multă bunăvoință și bunăcredință din toate cele 3 părți am reușit să oferim o structură de guvern suplă.

Negocierile nu s-au finalizat. Am ajuns la un acord pe structura guvernului dar vom continua discuțiile pentru a finaliza programul de guvernare, însă eu zic că ce a fost mai greu a trecut".

Președintele UDMR, Kelemen Hunor a precizat:

"Am avut discuții principiale în ceea ce privește o coaliție care va dura 4 ani de zile, o stabilitate parlamentară și stabilitate guvernamentală după 8 ani în care am avut 12 guverne, sunt convins că în următorii ani vom reuși să asigurăm atât investițiile necesare pentru a crește economia, vom reuși să avem locuri de muncă în siguranță, vom reuși să investim în educație și sănătate și în aceste condiții ne-am asumat să participăm alături de colegii noștri la formarea majorității parlamentare.

Ne vom asuma 3 ministere. Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, un minister important în economia guvernului, fiindcă avem nevoie să dezvoltăm toate localitățile României în mod echilibrat, să reducem decalajele de dezvoltare. Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor. Dezvoltarea durabilă înseamnă să avem grijă de mediu, de ce am moștenit, fiindcă trebuie să lăsăm copiilor noștri. Este un minister care va avea un cuvânt de spus în toate domeniile de investiții. Ministerul Tineretului și Sportului este important, fiindcă fără tinere nu există viitor și fără sport nu se poate gândi o societate modernă".

Florin Cîțu a declarat: "Mă voi implica direct în următoarele zile pentru a finaliza programul de guvernare. Este important să avem cât mai repede investit un guvern în zilele următoare".

Citește și: USR PLUS a obținut și șefia cancelariei lui Cîțu. În Guvern merg cei mai vocali critici ai PNL

Cine vor fi miniștrii PNL din guvernul Cîțu? 

Marcel Ciolacu: PSD nu va vota niciodată acest guvern

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri