FMI nu este de acord cu pensii mărite pentru cei cu grupa I de muncă. Mariana Câmpeanu: Este puterea deplină a Parlamentului

Data publicării:
pensionari -Mediafax Foto-Cristiana Sabau-1

Actualizare ora 12.00. Mariana Câmpeanu a declarat că a aflat de la televizor despre decizia aleşilor și sustine că nu cunoaşte motivele pentru care parlamentarii au hotărât să amâne introducerea pe ordinea de zi a proiectului. Ea a explicat că banii necesari ar putea veni printr-o rectificare bugetară, la mijlocul anului viitor.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că nu a fost contactată de nimeni de la FMI care să-i spună că instituția financiară nu este de acord cu această măsură. „Este puterea deplină a Parlamentului”, a spus ministrul, repetând că ea personal nu se opune proiectului, pentru că ar fi vorba despre repararea unei discriminări. Ministrul nu a putut face o estimare exactă a numărului de persoane care s-ar pensiona, dar a menționat ca un „calcul foarte estimativ” al ministerului numărul de 20.000 de pensionări care ar intereveni în 2014.

--------------------------------------------

Legea a fost iniţiată de PNL şi votată în unanimitate de deputaţii din Comisia de muncă. Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

Preşedintele Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor a spus și el că bugetul poate susţine aceste măsuri, dar a invocat acordul cu FMI.

De partea cealaltă, opoziția acuză Guvernul că foloseşte FMI ca pretext pentru a bloca actul normativ.

Proiectul a fost retras de pe agendă pe motiv că Fondul Monetar Internațional nu este de acord cu majorarea pensiilor pentru cei care au lucrat în condiții grele.

Proiectul a fost de la bun început unul controversat, care nu a fost susținut de Guvern, dar a fost votat de către parlamentari, inclusiv cei de la PSD și PNL. Inițial, aleșii au susținut că nu implică niciun efort bugetar această măsură și că repară, practic, o nedreptate făcută de Guvernul Boc, care a scos această categorie a celor care au muncit în condiții grele și care puteau ieși mai devreme la pensie, dar și cu un spor de condiții grele.

În cele din urmă, s-a dovedit că efortul bugetar pentru 2014 ar fi destul de însemnat, pentru că din 2010 de când se aplica legea și până acum nu a mai ieșit nimeni la pensie, ceea ce ar fi dus la o creștere considerabilă a unor pensionări concomitente. Ar fi vorba de circa 63.000 de pensionări până în 2016.

Inițial, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, le-a transmis parlamentarilor că ar avea bani pentru 2014, dar, potrivit unor surse parlamentare, FMI a intervenit ulterior pentru că ar fi fost făcute eforturi bugetare în plus care nu au fost convenite cu instituția financiară internațională. Mărimea acestui efort bugetar nu a fost precizată însă.

Parlamentarii nu se dau însă bătuți și vor încerca să voteze proiectul săptămâna viitoare, în speranța că vor da un răgaz Guvernului pentru discuții cu FMI.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri