Fost consilier al lui Năstase: "E cea mai proastă guvernare a PSD”

Data actualizării: Data publicării:
alin teodorescu

Sociologul Alin Teodorescu, șef al Cancelariei ex-premierului Adrian Năstase și fost deputat PSD, consideră că actuala guvernare este „cea mai proastă” pe care a avut-o PSD vreodată și că partidul s-a transformat într-o „federație de clici” cu interese economice destul de pronunțate și fără un mecanism intern de selecție a cadrelor din eșalonul doi și trei.

Prezent în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Alin Teodorescu a vorbit despre primele șase luni de guvernare ale social-democraților, dar și despre situația din PSD.

E cea mai proastă perioadă de guvernare pe care a avut-o PSD vreodată. Nu s-au ocupat de guvernare, s-au ocupat de încercarea de a schimba legile justiției. La o lună de la preluarea guvernării, la sfârșitul lunii ianuarie 2017, Guvernul a încercat să treacă o ordonanță de urgență care a scos 600.000 de oameni în stradă. A fost făcută cu obiectiv un singur om și în colateral cu ușurarea situației a altor 100-120 de oameni, care au fost la un moment dat lideri politici sau lideri instituționali în România, au pus mâna pe fonduri publice, parchetele i-au trimis în judecată, judecătorii i-au condamnat. Ținta fundamentală nu a fost îndeplinirea programului de guvernare, satisfacerea agendei publice, publicului, dialogul cu partenerii instituționali interni și internaționali, ci încercarea de a pune mâna pe justiție”, a declarat Teodorescu.

Sociologul a întărit ideea că principalul beneficiar al tuturor acestor acțiuni ale PSD este Liviu Dragnea.

Potrivit fostului secretar de stat cu rang de ministru din Guvernul Năstase, PSD „nu mai există” ca organizație dinamică.

„E o federație de clici, cum ați văzut și în luna iunie, când au încercat să dea jos propriul Guvern și imediat s-au repoziționat o parte dintre lideri pro și contra Liviu Dragnea, evident mai mulți către Liviu Dragnea. Este o federație de clici cu interese economice destul de pronunțate, nu mai există mecanism intern de selecție. Nu mai poți să faci o selecție a cadrelor din rangul doi sau din rangul trei”, a arătat Alin Teodorescu.

Acesta a mai explicat că, față de alte perioade când PSD a fost guvernare, actualul premier „nu mai are niciun drept”.

Schimbarea fundamentală e că prim-ministrul, fie el Grindeanu, acuma Tudose și cine o mai fi peste un an de zile, nu mai are niciun drept. Nu mai are dreptul să-și aleagă programul de guvernare, nu mai are dreptul să-și aleagă echipa de miniștri. Aceasta este o schimbare formidabilă în modul în care se face politică la nivel înalt”, a punctat sociologul.

Și, tot față de alte perioade din istoria PSD, social-democrații nu au acum alternativă. „Alternativă nu există. Dacă vorbeam de Năstase, alternativa era Ponta, Geoană, Rus, era o pleiadă de nume. Acum, nu mai e nimeni, pentru că în jurul lui Dragnea nu s-a format acel mecanism de selecție politică a următoarei garnituri”, a mai spus Alin Teodorescu.

Sociologul critică PSD pentru că, spune el, prin Liviu Dragnea arată că a fost interesat exclusiv de acapararea justitiei, pentru a scapa de problemele penale. 

Alin Teodorescu a detalitat și modalitatea prin care se fac averi in România: acţiunile la purtător. 350 de firme - printre care și Tel Drum - rulează prin acest mecanism 1 la sută din bugetul țării, spune Alin Teodorescu.

El a vorbit și despre relația PSD cu serviciile. În PSD există convingerea că Victor Ponta era omul SIE, în timp ce Tudose este un compromis făcut de Dragnea SRI-ului.

Urmăriți interviul integral aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri