Sari la conținut

Fost președinte CSM: „E ceva de ascuns în raportul domnului ministru?”

Judecătorul Horațius Dumbravă, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, remarcă absența raportului privind activitatea procurorului-șef al DNA la mai bine de 14 de ore de când ministrul Tudorel Toader a formulat, în baza acestuia, propunerea de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi. Totodată, judecătorul îi recomandă ministrului Justiției „să se gândească” la articolul din Constituție privind dreptul la informație, dacă tot a acuzat-o pe șefa DNA de încălcare a Legii fundamentale.

„Știe cineva de ce nu funcționează server-ul Ministerului Justiției? Sunt 14 ore de când domnul profesor universitar doctor Tudorel Toader a prezentat «în diagonală» raportul care însoțește cererea de revocare a procurorului șef DNA. Celelalte servere care aparțin MJ funcționează, mai puțin pagină publică. E ceva de ascuns în raportul domnului ministru? Nu e gata raportul, ar mai fi ceva de scris în el? Se teme domnul ministru dacă e public acest raport? Mai ales că a promis de nenumărate ori la declarația de ieri seară că va fi găsit raportul pe site-ul MJ și va putea fi consultat”, se întreabă judecătorul Horațius Dumbravă pe contul său de Facebook.

Fostul președinte al CSM consideră că prezentarea de joi seară a ministrului Tudorel Toader a fost un moment „prost gestionat”, dar arată că există un precedent.

„Oricum ar fi, prost gestionat momentul public al declarației ministrului justiției și cel al publicitățîi rațiunilor și argumentelor concluziilor domniei sale privind revocarea doamnei Kovesi. E a două oară când se întâmplă așa ceva. Va mai amintiți, nu?, de prezentarea power point a proiectului de modificare a legilor justiției”, arată Dumbravă.

Referindu-se la una din acuzele aduse de Tudorel Toader Laurei Codruța Kovesi, judecătorul îi recomandă ministrului Justiției să se gândească la articolul din Constituție referitor la dreptul la informație.

Domnul Toader aduce acuze foarte grave doamnei Kovesi, că ar fi adus atingere imaginii României prin declarațiile date presei interne și internaționale. Adică, practic, îi imputa acesteia că s-a exprimat. Sunt curios cum doamna Kovesi a încălcat dispozițiile art. 30 din Constituție, care se referă la libertatea de exprimare. Constituția asta a noastră din care domnului ministru Toader îi place atât de mult să citeze. În contrapartidă, îi spun domnului ministru Toader să se gândească la dispozițiile art. 31 din Constituție, asta în condițiile în care o acuză pe doamna Kovesi că încalcă Constituția uzând de dreptul la liberă exprimare”, susține Dumbravă.

Fostul președinte al CSM precizează și articolul la care se referă:

„(1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informație de interes public nu poate fi ingrădit.
(2) Autoritățile publice, potrivit competențelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetățenilor asupra treburilor publice și asupra problemelor de interes personal”.

Spre exemplu, eu personal aș vrea să știu cine sunt acei procurori care au întocmit raportul prezentat în «diagonală» de domnul Toader. Pentru că așa a spus ieri seară: că sunt procurori care au întocmit raportul. Va schimbă complet perspectiva, evident: oameni din sistem, care nu știm cum și în ce temei au fost numiți de ministru, se pare că au întocmit documentația pe care a prezentat-o «în diagonală» domnul ministru. Sper că informația asta nu e una secretă. Eu zic că e una cât se poate de publică”, conchide Horațius Dumbravă.