Fractură în coaliţie: ALDE a votat alături de opoziţie pentru alegerea primarilor în două tururi

Data actualizării: Data publicării:
Varujan Vosganian Calin Popescu Tariceanu
Foto: Agerpres

Aleşii ALDE din Camera Deputaţilor au votat, miercuri, pentru alegerea primarilor în două tururi, proiectul fiind retrimis la comisiile de specialtate întrucât propunerea de respingere, cu care intrase iniţial la vot, nu a beneficiat de suficient sprijin. Vicepreşedintele formaţiunii, Varujan Vosganian, a anunţat în plen că grupul ALDE a votat in corpore pentru revenirea la două turruri, în timp ce liderul grupului PSD a declarat că social-democraţii se opun  acestui lucru.

Varujan Vosganian Calin Popescu Tariceanu
Foto: Agerpres

Pentru proiectul privind alegerea primarilor în două tururi, ALDE a votat, miercuri, cot la cot cu opoziţia şi împotriva poziţiei asumate de partenerul de guvernare, PSD. "Nu înseamnă că avem divergențe cu PSD sau că vrem să rupem coaliția", a declarat Varujan Vosganian, în acest context. Însă, acesta s-a întrebat retoric: "Ce-ar fi fost dacă am fi avut alegeri într-un singur tur pentru președintele României din 1990 încoace?"

Proiectul intrase la vot cu propunere de respingere, lucru dorit de social-democraţi, dar fără succes pentru aceştia din urmă.

Adoptat tacit de Senat (adică, fără niciun fel de dezbatere), în iunie 2016, proiectul privind revenirea la două tururi de scrutin în cazul alegerilor pentru primării figurează pe ordinea de zi a Camerei Deputaților din februarie 2018. În ultimele luni, opoziţia a demarat o campanie publică de conştientizare, dar şi de strângere de semnături pentru organizarea alegerilor locale în două tururi.

Nu este prima dată, în ultimele luni, când neînţelegerile dintre ALDE şi PSD se manifestă când e vorba de votarea în Parlament a unui proiect de lege. Unul din momentele incandescente din acest punct de vedere a fost cel al legii offshore, când aleşii ALDE au blocat planurile partenerilor de coaliţie din PSD

Şi tot miercuri, Varujan Vosganian a anunţat, în plen, că parlamentarii ALDE nu vor vota legea bugetului de stat pe 2019 dacă aceasta nu va include finanțare pentru autostrada spre Moldova, A8. Detalii AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri