Fricţiuni în USL. Crin Antonescu şi Victor Ponta au intrat separat în campanie electorală

Data publicării:
antonescu ponta mediafax-1

 

Miza fricţiunilor tot mai dese dintre liderul PNL, Crin Antonescu şi partenerul său Victor Ponta o reprezintă alegerile europarlamentare din primăvara anului viitor. Acest scrutin va stabili adevăratul raport de forţe dintre cele două partide, care în acest moment se consideră membri cu drepturi egale în USL.

Rezultatul votului ar putea să nu le mai permită liberalilor să emită aceleaşi pretenţii de paritate de până acum. Din acest motiv, scrutinul va fi un test în primul rând pentru liberali, care şi-au propus să obţină minimum 25 la sută.

Dacă însă scorul PNL nu va depăşi 20%, atunci PSD îşi va putea retrograda actualii parteneri la statutul de simplu accesoriu în guvern, prin urmare un partid foarte uşor de eliminat din schema Executivului. Mai mult, dacă Victor Ponta se va debarasa de liberali, Crin Antonescu riscă atât scaunul de preşedinte al PNL, cât şi nominalizarea pentru o candidatură la prezidenţiale.

Antonescu a adoptat tactica atacului, brevetată de Băsescu

Poate de aceea, liderul liberalilor a adoptat strategia atacului. El critică proiectele Guvernului, precum şi ofensiva de imagine a premierului Victor Ponta. Ironia face ca liderul PNL, Crin Antonescu, să adopte o tactică patentată deja de preşedintele Traian Băsescu. Pe vremea când era ministru al transporturilor, şi actualul şef de stat s-a întors împotriva propriului Guvern.

Dar poate cea mai mare miză o reprezintă alegerile prezidenţiale. Visul lui Crin Antonescu de a ajunge şef al statului s-ar putea nărui. Deja PSD pune sub semnul întrebării candidatura lui Crin Antonescu. Deocamdată, liderul PNL este la adăpost, graţie protocolului USL, care îi garantează sprijinul social-democraţilor.

Mare atenţie, însă! Potrivit aceluiaşi protocol, candidatul USL va fi politicianul cel mai bine plasat în sondaje. Iar în acest moment, Victor Ponta îl depăşeşte pe Crin Antonescu la capitolul încredere din partea alegătorilor.

Programe diferite

Cei doi lideri USL au început fiecare să bată ţara-n lung şi-n lat într-o precampanie electorală. Nu merg însă împreună, ci separat. Ponta inaugurează azi o nouă secție a unei fabrici de baterii și se va întâlni cu conducerea unei companii germane din Bistrița. Lsa 140 kilometri distanță, Crin Antonescu se va întâlni cu tinerii liberali și va vizita memorialul victimelor comunismului, de la Sighet. Cei doi lideri evită se se întâlnească față în față. 

C. Antonescu: Sunt liderul opoziției

Crin Antonescu mizează în ultima perioadă pe cartea atacului. Ţinta sa preferată nu mai este, ca altădată, preşedintele Traian Băsescu, ci premierul Victor Ponta şi partidul său.

Revenirea din vacanţă l-a readus pe liderul liberal Crin Antonescu în ofensivă în raport cu colegii săi din PSD. A anunţat public că va fi împotriva proiectului Roşia Montană, iar unul dintre argumente îl viza pe Victor Ponta.

„E un proiect iniţiat de Guvern, dar primul ministru ne spune că va vota împotriva lui în calitate de parlamentar”, a spus Crin Antonescu.

Liderul PNL a declarat că premierul îşi doreşte să realizeze acest proiect minier, însă nu îşi asumă şi răspunderea, preferând să o paseze Parlamentului: „A început un un joc parșivel, asocierea mea cu dl Blaga. Primul care a spus ce va vota a fost însuși premierul”.

Vizita la Roşia Montană a lui Victor Ponta şi a lui Valeriu Zgonea a fost şi ea atacată de liderul liberal.

În plus, Ilie Sârbu şi Vasile Dâncu au fost catalogaţi de liderul liberal „dulăii" lui Victor Ponta. Crin Antonescu prezintă public imaginea candidatului care poate câştiga alegerile prezidenţiale fără susţinerea PSD: „Eu nu îmi doresc sa fiu în orice condiții, sub orice formă, candidat al USL”.

În ultimele zile, Crin Antonescu a sărit în apărarea primarilor acuzaţi de incompatibilitate şi a şoferilor. A oprit modificarea Codului Rutier, pentru că prevederile erau prea aspre.

Victor Ponta a mizat pe apariţii publice în calitatea sa de premier

A intrat în subteran pentru a-i convinge pe minerii de la Roşia Montană să renunţe la protest şi i-a vizitat pe sinistraţii din Galaţi. Doar în ultima săptămână, Victor Ponta a inspectat un spital de copii, s-a dus pe şantier să vadă cum decurg lucrările la construcţia metroului şi s-a interesat de starea podului de la Agigea. El le-a transmis şi colegilor din PSD mesajul că trebuie să fie percepuţi ca fiind cei care muncesc în folosul cetăţeanului, chiar dacă unii îi critică.

În replică la atacurile lui Crin Antonescu, Victor Ponta a jucat cartea dialogului: „În trei ani de zile nu m-aţi auzit niciodată criticându-l pe domnul preşedinte Antonescu”.

Premierul a arătat faţa politicianului implicat şi preocupat de cetăţean. A fost alături de sinistraţii din Galaţi care au suferit din cauza inundaţiilor. „Vă dăm acum doi băieţi ca să vă ajute şi după aia îi dăm primarului nişte materiale de construcţii să refaceţi aici pereţii. Facem. Am zis eu că facem dacă am venit de la Bucureşti până aici”, îi spunea premierul unei bătrâne dintr-o localitate afectată de inundații.

Tot Victor Ponta a reuşit să-i scoată pe minerii blocaţi în subteran, la Roşia Montană: „Să îi ascultăm pe toţi şi să ne gândim că oamenii aceştia au dreptul la viaţă. Atât”.

Şi nu a fost ultima dată când premierul a purtat cască de şantier. În această săptămână premierul a inspectat subteranul Capitalei pentru a vedea stadiul lucrărilor la metroul din Drumul Taberei şi a făcut o vizită şi la secţia de cardio-chirurgie de la spitalul Marie Curie din Bucureşti. Şeful Executivului s-a interesat şi de situaţia podului de la Agigea: „Scandal pe Dâmboviţa avem în fiecare zi, azi încercăm să găsim o soluţie pentru câteva sute de mii de oameni care trăiesc în sudul judeţului şi care au o mare problemă”.

În şedinţa de partid, Victor Ponta le-a transmis şi colegilor că doar PSD munceşte: „Sunteţi cei care faceţi lucruri, ceilalţi se ocupă cu criticatul nostru. Ne-am împărţit atribuţiile, noi suntem cu făcutul, alţii cu criticatul”.

Victor Ponta le-a transmis social-democraţilor că rezultatele muncii lor se vor vedea la europarlamentare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri