Frunda: Un preşedinte autoritar tip Băsescu supune ușor un Parlament mic

Data publicării:
frunda-35587

Senatorul UDMR György Frunda a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că declaraţia preşedintelui Traian Băsescu „în care făcea referire la guverne, la parlamentari, la viaţa politică, la instituţiile statului” este „inacceptabilă”.

Şi ca om politic, şi ca cetăţean al acestei ţări, am un profund gust amar în gură când văd, spre exemplu, disputele de la televizor - preşedintele republicii, care se poartă cum se poartă şi insultă pe toată lumea. Nu e un lucru bun şi cred că noul Parlament şi noul Guvern vor trebui să găsească metodele pentru un comportament adecvat, normal, de dezbatere şi pentru a construi ceva. Suntem sub glezna broaştei la ora actuală, acesta e adevărul”, a spus Frunda.

Senatorul a remarcat că există un dezinteres mare faţă de alegeri, generat de „o decepţie a cetăţeanului faţă de politică în general”, însă a afirmat că aceasta nu este legată de neaplicarea rezultatului referendumului privind reducerea numărului de parlamentari, care „a fost o şmecherie a lui Băsescu”.

Nu merg pe explicaţii tehnice, că e doar o recomandare pentru Parlament. Adevărul este că a fost o şmecherie a lui Băsescu, că a legat alegerile prezidenţiale de referendumul despre numărul parlamentarilor. Nu au avut loc dezbateri despre ce înseamnă acest lucru. Cetăţeanul de rând, dacă ar depinde de el, ar spune ca Parlamentul să se întrunească o dată la an şi ar fi suficient. 300 sau 500 de parlamentari înseamnă 0,18 - 0,21 la sută din bugetul acestei ţări. Le scoate ochii”, a spus el.

Frunda a adăugat că „parlamentarismul înseamnă o reprezentare cât mai bună, cu toate certurile, neînţelegerile, ca dorinţa, voinţa cetăţeanului să ajungă în dezbatere parlamentară”.

„Un Parlament mic poate fi mai uşor supus de către un preşedinte autoritar tip Ceauşescu, Băsescu”

Un Parlament mic, de 300 de oameni, cu o singură cameră, poate fi mult mai uşor supus de către un preşedinte autoritar tip Ceauşescu, Băsescu sau alţii. Dar vă spun: ieri (luni - n.r.), declaraţia lui Băsescu mi s-a părut absolut inacceptabilă. Asta ca simplu cetăţean, n-are nimic cu candidatura mea. Cea în care făcea referire la guverne, la parlamentari, la viaţa politică, la instituţiile statului - nu se ating parlamentarii de ANI, de DNA şi de ceilalţi. Păi de ce sunt eu în Senatul României? Scuzaţi-mă. Eu sunt în Senat să fac legi, nu? Şi hotărâţi dumneavoastră dacă le fac bine sau rău. Pot discuta pe oricare dintre ele. Păi cum adică, ca un tătuc, vine el şi-mi spune, ca senator, ce să fac?”, a spus Frunda.

Senatorul a arătat că, potrivit Constituţiei, preşedintele are dreptul la mesaje în Parlament, care se dezbat apoi în acest for.

Să nu vină la mine în campanie electorală preşedintele republicii să spună că toţi parlamentarii sunt proşti. Scuzaţi-mă, dar mă consider cel puţin la fel de pregătit ca el în domeniul constituţional. Sunt de acord să dezbatem ce este mai bine pentru ţara aceasta, dar nu aşa, nu vă supăraţi”, a spus Frunda.

Potrivit lui Frunda, „bugetul nu se face de partide politice, bugetul se face de guverne”.

Niciun partid politic din ţara aceasta, nici din Europa, nu are infrastructura umană necesară să facă un proiect de buget. Cine vă spune treaba aceasta, oricine ar fi el, vă minte sau vă crede proşti. Nu poţi face treaba aceasta, ai elemente necesare - de la resurse bugetare până la cheltuieli, la nivelul instituţiilor statului, (pe) acestea le are numai Guvernul, nu partidele politice în sine”, a arătat Frunda.

În acest context, senatorul a afirmat că intervenţiile televizate ale „politicienilor care conduc această ţară” l-au convins încă o dată de necesitatea ca reprezentanţii UDMR să fie prezenţi în Parlament în momentul în care se va pune problema modificării Constituţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri