Sari la conținut

Frunda vrea scăderea pragului de 20 la sută pentru folosirea limbii materne în instituţii

Consilierul premierului Victor Ponta pe probleme juridice, minorităţi şi relaţii internaţionale, György Frunda, a declarat, vineri, la seminarul "Limbile minoritare şi regionale în Europa”, organizat de Fundaţia "Bernady Gyorgy” din Târgu Mureş, că în câteva ţări din Europa se înregistrează o scădere a numărului membrilor comunităţilor minoritare, cea mai mare fiind cea a maghiarilor din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, a spus Frunda, trebuie scăzut pragul de la care limba maternă se foloseşte obligatoriu în administraţia publică, justiţie şi alte instituţii, de la 20 la sută din totalul populaţiei la 15 la sută.

"Noi, ungurii din România, am avut cea mai mare scădere a populaţiei, în 20 de ani. Am pierdut cam trei sute şi ceva de mii - patru sute de mii de oameni, de la 1.620.000 am ajuns la 1.380.000, atâţia suntem acum. Or, dacă aşa este, şi legea românească trebuie să răspundă la acest lucru. Pragul de 20 la sută unde folosirea limbii minoritare este obligatorie trebuie scăzut la 15 la sută. Pentru că aceasta este realitatea, nu pentru că am face un favor”, a spus Frunda.

Pe aceeași temă