G. Frunda, despre Borboly Csaba: „Sunt convins că omul acesta nu a săvârșit nicio infracțiune”

Data publicării:
frunda borboly

„Eu îl cunosc (pe domnul Borboly – n.r.), îl cunosc bine, e normal, suntem colegi de Uniune. Eu îl cunosc, e un om corect. Eu, personal, sunt convins că omul acesta nu a săvârșit nicio infracțiune”, a declarat Gyorgy Frunda, membru UDMR, consilier onorific al premierului Victor Ponta, despre Borboly Csaba, reținut azi de procurorii DNA pentru presupuse fapte de corupție.

Declarația a fost făcută în „Jurnalul de seară”, unde a fost invitat alături de Roberta Anastase, Remus Cernea și Ioan Stanomir.

„Trebuie să înțelegeți psihologia minoritarului. Bunica mea, Dumnezeu s-o ierte, îmi spunea când eram copil: copile, tu ai două cruci pe umăr, una pe care o are tot omul și una pentru că ești ungur în România. Trebuie să știi mai mult decât românul să obții același rezultat și trebuie să fii mai corect decât el ca să nu fi pedepsit”, a spus Gyorgy Frunda, explicând că în acest mod ar fi educați majoritatea membrilor comunității maghiare.

„Cum îl cunosc eu pe Borboly Csaba, el nu a cerut mită, nu a făcut aranjamente, poate a fost superficial, nu știu. Dar problema de fond este că Direcția Națională Anticorupție nu are dreptul să scoată pasaje din dosarul de urmărire penală să le facă publice, pentru că potrivit legii penale românești, cercetarea penală este secretă. Pentru toată lumea, inclusiv pentru el”, a precizat consilierul premierului.

„Cred că justiția trebuie făcut acolo unde este cazul, și nu la televizor, prin urmare și aceste date (ale procurorilor – n.r.) trebuie să apară public atunci când vorbim de un dosar finalizat și el este trimis în judecată. Pentru că atunci știi sigur că el conține toate datele, că este o cercetare finalizată și este firesc ca opinia publică să ia la cunoștință, atunci când vorbim de un ales local sau un demnitar. Dar în același timp sunt convinsă că presiunea mass media este foarte mare în sensul de a-și trage aceste informații”, a declarat și Roberta Anastase, deputat PDL.

„Istoria ne arată un singur lucru: faptul că de-a lungul timpului, între acuzațiile inițiale și chiar și trimiterea în judecată, lucrurile au diferit într-un mod substanțial. Și atunci vorbim de niște oameni a căror carieră politică este afectată profund și viața personală”, consideră Roberta Anastase.

„Însă nu știm dacă este vinovat sau nu, dar este un om a cărui libertate a fost restricționată, limitată, de către o autoritate a statului. Nu știm încă dacă este vinovat sau nu, însă pentru un politician, un astfel de moment poate să fie devastator, poate să însemne încheierea carierei politice, fără însă să știm dacă e vinovat sau nu. Or asta este o nedreptate, politic vorbind, uman vorbind”, a declarat și deputatul Remus Cernea.

„Eu cred că viața privată și reputația unei persoane trebuie protejate și trebuie privit cu foartă multă atenție atunci când formulezi acuzații cu privire la cineva. Pe de altă parte este bine nici să nu încerci să pui o presiune publică și politică asupra parchetului și a Direcției Naționale Anticorupție, Cred că trebuie urmat, ca de obicei, un drum de mijloc și reținerea sau arestarea preventivă nu echivalează cu vinovăția”, a explicat politologul Ioan Stanomir.

„Cee ce putem bănui este că domnia sa nu procedează foarte diferit de cum procedează alți aleși locali, este un rău endemic cu care se confruntă societatea românească”, a conchis politologul.

Capetele de acuzare ale DNA

Potrivit DNA, Borboly Csaba, președinte al Consiliului Județean Harghita, este cercetat pentru două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, ambele în formă continuată, luare de mită în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, două infracțiuni de instigare la uz de fals, două infracțiuni de fals intelectual și denunțare calomnioasă

Preşedintelui CJ Harghita i s-au adus la cunoștință azi acuzațiile și a fost reținut de procurorii DNA.

În iunie 2012, candidatul UDMR Borboly Csaba a câştigat al doilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, cu 69,92 la sută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri