Gabriel Oprea demisionează din Senat

Data actualizării: Data publicării:
Gabriel_Oprea2_ICCJ_INQUAM_Octav_Ganea

Gabriel Oprea anunţă că demisionează din Senat, după ce dimineaţă cerea oficial să fie reluat votul legat de ridicarea imunităţii lui parlamentare. Între aceste două acţiuni, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat îndoiala că se mai poate vota o dată şi a spus clar că soluţia ar fi demisia fostului ministru de Interne.

Gabriel_Oprea2_ICCJ_INQUAM_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Gabriel Oprea a anunţat pe Facebook că demisionează:

"Nu mă ascund în spatele niciunei imunități și, la fel ca familia Gigină, doresc adevărul despre acel accident. Înțeleg că sunt opinii juridice divergente cu privire la posibilitatea reluării votului. Prin urmare, ca să nu mai existe vreo îndoială, vă anunț că demisionez din Senatul României."

Soluţia îi fusese recomandată şi de preşedintele Klaus Iohannis, îngrijorat de protestele oamenilor nemulţumiţi că parlamentarii blochează anchetele penale: „Pe bună dreptate. Oamenii sunt revoltaţi. Adică cum îşi permit să protejeze pe cineva printr-un vot? Să demisioneze dacă vrea să detensioneze situaţia”.

Senatorul Ecaterina Andronescu a explicat la emisiunea "În faţa ta" de ce majoritatea senatorilor nu au fost de acord să îl pună la dispoziţia DNA pe fostul ministru şi că ea a fost de acord: „Am socotit că mai sunt două luni de mandat. Tot acolo ajunge”.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a comentat scurt demisia lui Gabriel Oprea: „Cred că în contextul actual, gestul domniei sale este foarte binevenit”

Decizia fostului vicepremier și ministru de Interne de a demisiona din Senat vine după votul de luni, când senatorii l-au scăpat pe Gabriel Oprea de urmărire penală în dosarul în care acesta este acuzat de ucidere din culpă.

Ulterior votului, în condițiile în care joi era preconizat primul protest în stradă, PNL a cerut reluarea votului asupra cererii DNA de începere a urmăririi penale. Președintele PSD Liviu Dragnea a reacționat spunând că social-democrații sunt de acord cu solicitarea liberalilor.

Totuși, în ciuda aparentului acord politic între principalele partide, vicepreședintele Senatului, Ioan Chelaru (PSD), a declarat că votul nu poate fi reluat din punctul de vedere al Regulamentului. „Pe ce motiv se cere reluarea votului? Nu există niciun motiv pe Regulament. (...) Nu se va ajunge la reluarea votului fiindcă nu ai cum, regulamentar. Nu ai prevedere regulamentară ca să dai vot la aceeași problemă de două ori, fără să existe un incident de procedură. Deci în actualele prevederi constituționale ale Legii răspunderii ministeriale și ale Regulamentului Senatului nu există niciun text care să permită sau să poată fi interpretat ca dând posibilitatea reluării votului”, a declarat, joi, Chelaru.

Un nou protest împotriva lui Gabriel Oprea fusese anunțat pentru această seară, în Piața Universității.

Procurorii anti-corupţie au cerut aprobarea Senatului ca să îl ancheteze pe Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină. Agentul a murit anul trecut în timp ce deschidea calea coloanei oficiale a lui Gabriel Oprea, pe atunci ministru de Interne. Gigină a căzut de pe motocicletă într-o groapă pe care nu ar fi putut să o evite, spun anchetatorii, pentru că ministrul îi ordonase să meargă cu viteză mare chiar dacă afară ploua.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri