Gabriel Oprea îl contrazice pe Victor Ponta: Ordonanţa cu salariile demnitarilor a fost ideea lui

Data publicării:
VICTOR PONTA - GABRIEL OPREA 7328597-Mediafax Foto-Dragos Savu

ACTUALIZARE 13.51: Ministrul Muncii, Rovana Plumb: „Am fost informaţi că există o decizie comună a preşedintelui României şi a prim-ministrului interimar (Gabriel Oprea, n.r.) de a adopta această măsură mai rapid. Evident, nu am dorit să contestăm o astfel de decizie”.

ACTUALIZARE 13.35. Victor Ponta reacţionează, de asemenea, pe Facebook.

O precizare utila pt opinia publica - " ultima discutie a mea cu Dl Iohannis a fost in ziua de 5 iunie cand mi-a cerut sa demisionez/ de atunci nu am mai vorbit niciodata despre niciun subiect!"

Posted by Victor Ponta on 10 Iulie 2015


ACTUALIZARE 13.30. Klaus Iohannis intervine şi spune că a discutat de mai multe ori cu prim-ministrul pe această temă, la inițiativa acestuia.

În legătură cu tema salarizării demnitarilor, dezbătută în aceste zile, vreau ca lucrurile să fie foarte clare: în...

Posted by Klaus Iohannis on 10 Iulie 2015


ACTUALIZARE 13.14. Premierul Victor Ponta a spus astăzi că Gabriel Oprea „nu a vorbit cu cine trebuie” atunci când a anunțat creșterea indemnizațiilor pentru demnitari începând cu luna august.


Victor Ponta: Haideţi să o lămurim. Dl. Oprea, ca întotdeauna, a fost un om serios, a vorbit ceva, s-a ţinut de cuvânt, şi-a asumat responsabilitatea. Din păcate nu a vorbit cu cine trebuie, a vorbit cu dl. Iohannis, care a fost de acord. Dl. Mihalache, celălalt președinte al României, am auzit ieri că nu e de acord. Decizia mea e foarte clară: mărim salariile la demnitari când le mărim la toţi funcţionarii.

Reporter: Dl. Oprea spune că v-a informat înainte de şedinţă.

Victor Ponta: Am zis „nu”.

Reporter: Aţi spus că nu sunteţi de acord?

Victor Ponta: Nu acum. Odată cu toţi ceilalţi.


Proiectul de ordonanţă a fost făcut de mai multă vreme la Ministerul Muncii, ideea aparţinând Guvernului şi lui Victor Ponta. Ştiu că premierul Victor Ponta şi preşedintele Klaus Iohannis s-au pus de acord în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizaţiile demnitarilor, în contextul discuţiilor despre creşterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor, ţinând seama de principiul atragerii competenţei şi lupta împotriva corupţiei şi din cei 71 de demnitari care erau vizaţi de proiectul de ordonanţă, au rămas la final 48. Miniştrii Muncii, Finanţelor şi Justiţiei au susţinut această ordonanţă, iar poziţia lor se regăseşte în stenogramele şedinţei de Guvern”, a declarat Gabriel Oprea, vineri, pentru Mediafax.

El a spus că miercuri dimineaţă, când Victor Ponta a mers la Guvern, l-a informat pe acesta în legătură cu ordonanţa, iar premierul „a avut rezerve ca decizie politică, în sensul că nu avea certitudinea că şeful statului îşi va arăta susţinerea faţă de adoptarea actului normativ”.

Am stabilit cu premierul Victor Ponta, de faţă cu ceilalţi miniştri, să trecem ordonanţa, urmând să o publicăm în Monitorul Oficial, dacă va fi sprijinită de preşedinte, respectiv să nu o publicăm dacă nu va exista această susţinere - iar în acest caz ordonanţa nu-şi producea efectele. Dacă Victor Ponta va amâna aplicarea acestei ordonanţe, este dreptul său şi decizia sa ca prim-ministru. Aşa s-au întâmplat lucrurile, vă spun cu onestitate”, a mai afirmat Gabriel Oprea.

Întrebat dacă îl mai susţine pe Victor Ponta la guvernare, Gabriel Oprea a răspuns: „Îl susţin, ca şi până acum, pe Victor Ponta, preşedinte al PSD şi prim-ministru al României”.

Premierul Victor Ponta a scris, vineri dimineaţă, pe Facebook, că nu a fost de acord cu ordonanţa privind majorarea salariilor demnitarilor, susţinând că acestea vor fi mărite odată cu salariile bugetarilor, urmând să fie emisă o nouă ordonanţă în acest sens.

Ordonanţa cu salariile demnitarilor - eu nu am fost de acord cu ea. Am spus că într-adevăr demnitarii trebuie să fie...

Posted by Victor Ponta on Thursday, July 9, 2015

Ordonanţa cu salariile demnitarilor - eu nu am fost de acord cu ea. Am spus că într-adevăr demnitarii trebuie să fie bine plătiţi, dar odată cu Legea salarizării. Nu am vrut să creez impresia că am ceva cu ceea ce s-a discutat între domnul Iohannis şi Oprea în absenţa mea. Dar revin la decizia mea şi miercuri vom adopta alta. Nu se măresc salariile demnitarilor decât odată cu bugetarii”, scrie Victor Ponta pe Facebook.

Joi seară, premierul Victor Ponta a avut o intervenţie telefonică la B1 TV, unde a anunţat că el nu a fost de acord cu această creştere şi că ştia însă că măsura este agreată şi de preşedintele Klaus Iohannis.

Victor Ponta a intervenit în emisiune după ce, în aceeaşi emisiune, şeful Cancelariei prezidenţiale, Dan Mihalache, a afirmat că nu preşedintele Iohannis este cel care i-a cerut premierului interimar Gabriel Oprea să majoreze indemnizaţiile demnitarilor.

Dan Mihalache a fost întrebat dacă este adevărat ceea ce susţin „surse din PSD”, şi anume că președintele i-a cerut lui Gabriel Oprea să majoreze indemnizaţiile demnitarilor, acesta răspunzând că nu este adevărat, că nu Iohannis i-a cerut lui Oprea un astfel de act normativ, ci că preşedintele doar a arătat public că este normal ca demnitarii să beneficieze de o remuneraţie corespunzătoare importanţei lor în stat.

Referitor la informaţiile neoficiale privind faptul că Iohannis a cerut majorarea, despre care a fost întrebat în emisiune, Mihalache a afirmat că „unele partide sunt experte în a da pe surse anumite informaţii, pentru a pasa responsabilitatea”.

El a mai arătat că Iohannis a fost informat de Oprea despre majorare, dar că discuţia pe această temă este mai veche şi că şi Ponta ştia de această iniţiativă, chiar premierul trimiţând Preşedinţiei, în luna martie, o propunere a grilei de salarizare, similară cu cea aprobată acum de Guvern.

La scurt timp după aceste afirmaţii, Victor Ponta a intervenit telefonic şi a afirmat că s-a săturat „de jocuri de doi bani pentru imagine”, că el nu a fost de acord cu majorarea indemnizaţiilor şi că Guvernul va amâna creşterea dacă şeful Cancelariei prezidenţiale se delimitează de acest demers.

Eu ştiam că au discutat (Iohannis cu Oprea-n.r.) să aprobe această ordonanţă în absenţa mea şi am fost informat în acest sens. Acum, aflu de la domnul Mihalache că, de fapt, am fost dezinformat şi Iohannis habar nu are, că nu are nicio treabă cu chestia asta. Atunci, miercuri vom adopta o altă decizie, în sensul că se măresc salariile demnitarilor atunci când se măresc pentru toţi bugetarii. Dacă domnul Mihalache ne-a informat că, de fapt, am înţeles eu greşit şi că domnul Iohannis nu ştia nimic, ba chiar cumva că nici nu e de acord cu chestia asta - deşi ieri l-am văzut pe Iohannis spunând că e o idee bună, dar eu îl cred pe Mihalache - atunci mărim salariile la demnitari când le mărim la ceilalţi bugetari, prin Legea salarizării. Jocurile astea de doi bani, în care faci ceva şi după aia dai vina pe altcineva, nu mai sunt dispus să le înghit”, a spus Victor Ponta.

Miercuri, Guvernul a decis ca indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, şefilor de servicii de informaţii să fie majorate începând cu luna august, iar cele mai mari salarii le vor avea preşedintele ţării, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prim-ministrul şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri