Gabriel Oprea, omul de care depind toate guvernele

Data publicării:
gabriel oprea foto3 fb mai 15 09 2015

Fără UNPR, şi PSD, şi PNL are avea mari dificultăţi să formeze un guvern. Iată cum stau lucrurile acum în Parlament: PSD are 200 de parlamentari. Pentru a susţine un guvern are nevoie de cel puţin 274 de parlamentari. Împreună cu parlamentarii lui Călin Popescu Tăriceanu, 37 la număr, social-democraţii nu ar putea rămâne în fruntea Executivului. Împreună cu UNPR situaţia se schimbă. 60 senatori şi deputaţi le asigură celor de la PSD o majoritate confortabilă.

În schimb, dacă UNPR ar ieşi din schemă, eforturile de a strânge susţinerea altor deputaţi şi senatori ar fi mari şi nimeni nu ar garanta că guvernul construit în jurul PSD ar rămâne în picioare. UDMR a ieşit din actualul Executiv, e greu de crezut că ar mai colabora cu PSD. Printre parlamentarii neafiliaţi, cei mai mulţi sunt ai lui Mircea Geoană. Iarăşi, greu de crezut că acesta s-ar alia cu PSD. Doar cu aleşii conduşi de Călin Popescu Tăriceanu, cu parlamentarii lui Dan Diaconescu şi cu minorităţile, social-democraţii nu ar reuşi să strângă numărul suficient de voturi în Parlament. Poate şi acesta este motivul pentru care Victor Ponta a refuzat să comenteze situaţia lui Gabriel Oprea. Fără acesta din urmă, Victor Ponta nu ar mai fi premier.

PNL este în aceeaşi situaţie. Dacă actualul Guvern ar pica, liberalii ar avea nevoie de UNPR ca de aer. Nu pot spera să colaboreze vreodată cu parlamentarii lui Călin Popescu Tăriceanu, care tocmai s-au desprins din partidul-mamă. Doar cu ajutorul UDMR, al neafiliaţilor, al minorităţilor şi al foştilor aleşi conduşi de Dan Diaconescu nu ar atinge numărul necesar de voturi.

Ar putea fi deci aceasta o explicaţie pentru tonul mai mult decât blând folosit de Alina Gorghiu după accidentul în care poliţistul din coloana lui Gabriel Oprea a murit. Liderul PNL îi recomanda ministrului să fie mai atent la comunicare. Abia când spiritele s-au încins, preşedintele liberal i-a cerut demisia.

Tot târziu a reacţionat şi şeful statului, care i-a cerut demisia ministrului de Interne la câteva zile după incident. Mai mult, Klaus Iohannis nu a vrut să mai reacţioneze după ce Gabriel Oprea i-a transmis clar că nu demisionează.

Ar mai fi şi o a treia posibilitate, invocată de surse politice. Aceea ca Liviu Dragnea să forţeze debarcarea lui Victor Ponta şi să negocieze cu preşedintele Klaus Iohannis menţinerea actualei majorităţi parlamentare, dar desemnarea unui alt premier. Şi în acest caz este nevoie de UNPR şi bagajul de 60 de parlamentari pe care acest partid îl poate aduce în orice coaliţie de guvernare. Aşadar, la fel ca toţi ceilalţi lideri politici, indiferent de animozităţile dintre el şi Gabriel Oprea despre care vorbesc gurile rele, Liviu Dragnea nu ar avea niciun motiv să-l supere prea tare pe şeful de la Interne. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri