Gabriel Sandu susţine că și-a plătit funcția de ministru în guvernul Boc. Reacțiile foștilor lideri PDL

Data publicării:
gabriel sandu - 7088372-Mediafax Foto-Liviu Adascalitei

Gabriel Sandu a fost audiat la DNA în dosarul „Microsoft” FOTO: Mediafax Foto

Sumele ar fi fost investite în campania electorală şi, implicit, în funcţia sa. Din cele 5 milioane investite, și-ar fi recuperat doar 2,7 milioane de euro. Se presupune că aceștia ar fi mita primită în dosarul Microsoft. Gabriel Sandu este arestat preventiv în acest dosar.

„Recunosc şi admit că am acceptat să finanţez partidul şi acţiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic şi pentru a-mi menţine funcţia de ministru, dar şi poziţia în conducerea centrală a PDL... pot confirma adevărul că toţi politicienii care au acces la funcţii publice au plătit sume importante de bani pentru acest deziderat”.

Sursa: Declaraţii Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor

Aşa începe declaraţia fostului ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, în faţa procurorilor anticorupţie. Fostul ministru al Comunicaţiilor a povestit cum a ajuns să conducă instituţia timp de doi ani, începând din 2008.

„Mai precis, în momentul în care primeşti o funcţie publică, politicianul învestit se implică pentru recuperarea sumei de bani avansată de el şi de partid, sau de alţii în campania electorală. Unii dintre aceştia îşi administrează singuri mecanismele de recuperare. Mai precis, unii dintre miniştri organizează licitaţia, negociază comisioanele şi stabilesc modalitatea de virare. Pentru alţii, cum e şi cazul meu, există de fiecare dată acei binevoitori care gestionează aceste pârghii”.

Sursa: Declaraţii Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor

În cazul lui Gabriel Sandu, binevoitorii ar fi fost Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, şi Gheorghe Ştefan, fost primar în Piatra Neamț.

„Mai precis, în cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat aceşti bani din fonduri personale, legale şi le-am recuperat parţial, în modalitatea expusă de Claudiu Florică, Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan. Practic, eu trebuia să particip la campania prezidenţială din 2009, cu suma de 4 milioane de euro. Ştiind că nu dispun de această sumă, Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan, persoane interesate în derularea în continuare a contractului de licenţiere Microsoft, mi-au propus să închei contractul în condiţiile impuse de ei, cu firme susţinute de Claudiu Florică şi, în contrapartidă, ei să plătească la partid 2 milioane de euro şi să contribuie la campania prezidenţială cu alte 2 milioane de euro.”

Sursa: Declaraţii Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor

Gabriel Sandu a ajuns pentru prima dată la DNA în octombrie anul trecut. A fost arestat preventiv o lună mai târziu, împreună cu Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan.

 

REACȚII

„Resping categoric asemenea afirmaţii sau acuzaţii, dacă au fost făcute, şi precizez că nu am niciun fel de legătură cu cele apărute în mass-media. De asemenea, subliniez faptul că, în calitate de prim-ministru, l-am schimbat din funcţie pe domnul ministru Gabriel Sandu, cu ocazia unei remanieri guvernamentale”, a declarat fostul premier Emil Boc pentru Digi24.

Eu am fost de cinci ori ministru şi nu am dat bani nimănui. Boc şi Blaga ne spuneau de fiecare dată să fim atenţi la ce bani luăm, mă refer la sponsorizări în campanie”, a declarat Radu Berceanu, unul dintre democrat-liberalii cu vechime şi multe mandate de ministru, pentru Digi24. 

Și fostul vicepreședinte al PDL, Adriean Videanu, a reacționat zilele trecute la declarații pe care Gabriel Sandu le-ar fi făcut, potrivit presei, în fața procurorilor. O parte din banii primiți ca mită în dosarul Microsoft ar fi ajuns și la foștii miniștri Adriean Videanu și Radu Berceanu, precum și la Roberta Anastase, ar fi declarat Gabriel Sandu.

„Resping categoric orice asociere a numelui meu cu Dosarul Microsoft. NU am avut niciun fel de legătură, nici măcar tangențială, cu inițierea și/sau derularea contractului în cauză. NU am avut niciodată niciun fel de relații private cu Gabriel Sandu. Dacă se dovedește că Gabriel Sandu a făcut acea declarație la adresa mea, ÎL VOI DA ÎN JUDECATĂ PENTRU CALOMNIE”, anunța Adriean Videanu într-un comunicat transmis presei la 20 ianuarie.

Deputatul Andreea Paul a negat de asemenea că ar fi dat bani în schimbul funcției de consilier al fostului premier Emil Boc. În opinia sa, acuzațiile lui Gabriel Sandu „trebuie probate”.

„Nu am ce să comentez. Nu am plătit niciun leu pentru a fi nominalizată pe o funcție publică. Este adevărat că nu am avut funcție de decizie, dar nu are legătură, am avut o funcție în Guvern și nu am plătit niciodată pentru nominalizare, dar am muncit cu toptanul”, a spus ea.

Sponsorizare pentru un loc eligibil

Un scandal asemănător a izbucnit şi în Partidul Mişcarea Populară. Teodor Baconschi scria anul trecut pe Facebook că i-au fost ceruţi 100.000 de euro pentru a fi trecut pe locul trei pe lista partidului pentru alegerile europarlamentare. La câteva ore de la postare şi-a nuanţat declaraţia şi a precizat că de fapt partidul i-ar fi cerut să obţină o sponsorizare. Teodor Baconschi a vorbit despre aceste lucruri la câteva zile după ce a demisionat din Mişcarea Populară. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri