Gabriela Firea, atac la Klaus Iohannis

Data publicării:
gabriela vranceanu firea - fb

Foto: Mediafax

„În cea de-a doua și ultima confruntare televizată dintre cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014, domnul Iohannis a făcut următoarea afirmație: „E greșit și periculos să dai toată puterea unui singur partid, e foarte periculos pentru România să regresăm și să punem în pericol democrația”. Mesajul candidatului liberal de atunci nu era unul strident, ci dimpotrivă, consonant cu întreaga sa campanie, acesta fiind unul dintre predicatele importante rostogolite de toți comunicatorii PNL: să nu dăm toată puterea unui singur partid.

Tot în respectiva campanie, dl. Iohannis a ținut să se delimiteze cu fermitate de practicile președintelui încă în funcție la acea dată, Traian Băsescu, afirmând răspicat în toate interviurile și declarațiile de presă că nu este treaba președintelui să se implice în realizarea unor majorități parlamentare, ci doar să ia act de existența acestora și să procedeze ca atare, constituţional, atunci când este cazul nominalizării unui premier.

Alegerile au trecut și, după ce și-au văzut sacii cu voturi în căruță, liberalii au uitat brusc de nocivitatea concentrării întregii puteri executive într-o singură mână și au declanșat o veritabilă campanie de dărâmare a guvernului Ponta și, pe cale de consecință, de preluare a guvernării. Faptul că această campanie are, până acum, aspectul ciocnirii unui corp de un perete, ca să preluăm un model din fizică, specializarea domnului Klaus Iohannis, nu scuză cu nimic duplicitatea liderilor PNL. După cum nici nu-i scapă de ridicol pe aliații de conjunctură ai acestora, care dădeau și termene precise pentru căderea guvernului. Numai că, ghinion!, în loc să cadă guvernul, a căzut sub securea DNA jumătate din formațiunea fantomă.

Ne miră însă atitudinea președintelui Iohannis. Care pe de o parte clamează public faptul că nu se implică în negocierile pentru formarea unei noi majorități parlamentare, dar pe de altă parte le încurajează, vorbindu-le ziariștilor străini despre dorința sa de a avea la Palatul Victoria un guvern PNL, pe care îl numește sugestiv „guvernul meu”. Din nou însă, ghinion! Actuala majoritate parlamentară este solidă și oricâte cântece de sirenă ar interpreta liderii PNL, progresiștii, conservatorii și liberalii reformiști au dat asigurări ferme, prin liderii lor legitimi, că susțin actualul guvern. Consiliul Național al PSD nu s-a lăsat, așa cum sperau adversarii noștri și cum prevesteau propagandiștii și postacii lor, cu scandaluri, implozii sau sciziuni.

Așa că dacă faptele nu le confirmă, liberalii și președintele Klaus Iohannis rămân doar cu vorbele. Iar dacă modul în care își doresc ei să înlăture guvernul Ponta este sau nu discutabil din punct de vedere moral sau constituțional, din punct de vedere semantic sigur are o problemă. Asta pentru că guvernul nu este al meu, al lui Victor Ponta, nici al meu, al lui Klaus Iohannis, nici al tău, liberale sau pesedistule, ci al României şi al românilor.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri