Sari la conținut

Gabriela Firea, în război deschis cu premierul Tudose

Sunt tensiuni între doi lideri din PSD : premierul Mihai Tudose şi primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Contrele dintre ei, purtate prin intermediul grupului de Whatsapp al comunicatorilor PSD, au răbufnit public, sâmbătă. Tensiunile și discuțiile în contradictoriu au apărut după decizia - între timp revocată - a edilului de organizare a târgului de Crăciun chiar în faţa Guvernului, acolo unde protestatarii se adună de obicei ca să scandeze împotriva puterii.

tudose firea agerpres

Foto: Agerpres

Discuția Firea-Tudose pe grupul de Whatsapp al comunicatorilor din PSD a avut loc joi seara, exact în ziua în care Mihai Tudose a ieșit de la Guvern și a declarat, întrebat de jurnaliști, că decizia primarului general al Capitalei de a organiza un târg de Crăciun în Piața Victoriei este neinspirată. Citiți detalii pe această temă: Tudose: Un târg de Crăciun în Piața Victoriei „nu e cea mai inspirată decizie”. Reacția Gabrielei Firea

Gabriela Firea a reproșat premierului că a făcut aceste declarații, dar i-a reproșat și faptul că s-ar afla într-o campanie electorală în interiorul PSD. Sunt mai multe declarații pe care premierul Mihai Tudose le-a făcut în ultimele zile și care au deranjat-o pe Gabriela Firea. Este vorba inclusiv despre declarația lui Mihai Tudose în care spune că statul paralel - despre care au vorbit mai mulți lideri PSD, inclusiv Liviu Dragnea - este un concept pe care nu îl înțelege.

De asemenea, după ce social-democrații au vorbit despre organizarea unui miting proguvernamental care ar urma să se desfășoare la Craiova, Mihai Tudose a spus ironic că el nu va participa la un asemenea miting, întrucât el e din Brăila. Și acest aspect a deranjat-o pe Gabriela Firea.

Iar într-o zi, când Liviu Dragnea nu a fost prezent la Parlament, Mihai Tudose a venit inopinat atât la senatorii, cât și la deputații PSD pentru a discuta despre nevoile și nemulțumirile lor. Este un alt reproș pe care i-l face Gabriela Firea lui Mihai Tudose. Ea spune că mai mulți colegi au constatat că premierul se află în această campanie electorală internă și a punctat că NU îi urează succes.

Tensiunile dintre Gabriela Firea și Mihai Tudose par să fi răbufnit, în cele din urmă și public, sâmbătă, după incidentele din Piața Victoriei, când primarul general a fost nevoită să anunțe că mută târgul din fața Guvernului. A făcut-o însă într-un comunicat foarte dur, în care acuză „instituțiile statului” că nu apără Constituția și în care avertizează că este „începutul anarhiei”.

Apoi, primarul general a intrat telefonic la postul Antena 3 și a spus că premierul Mihai Tudose a găsit „o manieră incorectă și necolegială” de a o „admonesta public” pentru o decizie care a fost luată de instituțiile subordonate Primăriei Capitalei.

(...) Precizez faptul că în prima parte a zilei au apărut incomplete (stenogramele discuțiilor de pe Whatsapp din grupul PSD - n.r.), ulterior au fost completate. Cred că au murit prea mulți români la Revoluție, cei mai mulți tineri, pentru a ne mai fi frică de ceva și a nu ne exprima punctul de vedere dacă este susținut cu argumente, fie că suntem la o televiziune, fie că suntem, cum este cazul meu, la Primărie sau în cadrul partidului. Am ajuns la situația în care să îmi exprim un punct de vedere care poate nu a convenit după ce domnul prim-ministru a găsit o manieră incorectă, consider, și necolegială de a mă admonesta public pentru o decizie care a fost luată de instituțiile subordonate Primăriei", a spus primarul, citat de Agerpres.

Gabriela Firea a afirmat că s-ar fi așteptat ca premierul să îi dea un telefon sau să îi solicite o întâlnire, dacă avea ceva să îi comunice.

„Mă așteptam dacă avea ceva de comunicat și o opinie, este dreptul domniei sale la opinii, colegial să îmi dea un telefon sau să îmi solicite o întâlnire. Consider că PSD are răspundere în fața tuturor românilor, trebuie să aplice programul de guvernare, iar acest război care se creează PSD contra PSD nu ne ajută pe noi deloc, ci dimpotrivă, le dă muniție adversarilor noștri. Sper ca din acest moment domnul prim-ministru să înțeleagă faptul că o manieră colegială și corectă de comunicare cu noi, colegii săi - încă colegii săi - trebuie fie una directă, nu cu apropouri, insinuări și ironii prin presă. Este lucrul cel mai urât care se poate întâmpla, între colegi cel puțin”, a declarat Firea.

Aceste declarații publice ale Gabrielei Firea intervin după ce în presă au apărut stenograme care redau discuții în contradictoriu între primarul Gabriela Firea și premierul Mihai Tudose privind organizarea târgului de Crăciun în Piața Victoriei.