Gafa Vioricăi Dăncilă din mesajul transmis de Ziua Imnului Național

Data actualizării: Data publicării:
viorica dancila_govro

Premierul Viorica Dăncilă a transmis în mesajul de Ziua Imnului Naţional că imnul „i-a mobilizat pe cei care, la 1 decembrie 1918, s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba-Iulia”, dar, de fapt, evenimentul a avut loc pe Câmpul lui Horea din Alba Iulia, în timp ce Câmpia Libertăţii se află la Blaj, fiind legată de momentul 1848, când s-a strigat „Noi vrem să ne unim cu ţara”. Ulterior, mesajul a fost corectat pe site-ul Guvernului.

viorica dancila_govro
Foto: gov.ro

Actualizare: Mesajul transmis de Viorica Dăncilă a fost modificat pe site-ul Guvernului. Astfel, nu mai apare precizarea legată de „Câmpia Libertății”. Persistă, în schimb, numele orașului Alba Iulia scris cu cratimă:


În mesajul său transmis cu prilejul Zilei Imnului Naţional, Dăncilă a spus: „Marcăm astăzi Ziua Imnului Naţional al României, sărbătoare cu o încărcătură aparte în Anul Centenar al Marii Uniri. "Deşteaptă-te, române!" le-a insuflat curaj românilor în multe momente ale istoriei moderne. I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba-Iulia, acordurile sale exprimând atunci bucuria voinţei împlinite a românilor de unitate”.

Adunarea de la 1 decembrie 1918 nu a avut loc pe Câmpia Libertăţii din Alba Iulia, ci pe Câmpul lui Horea din Alba Iulia, unde episcopul unit al Gherlei, Iuliu Hossu, a rostit un discurs.

Pe Câmpia Libertăţii din Blaj, judeţul Alba, au avut loc, în 1848, două adunări naţionale, în lunile mai şi septembrie, când zeci de mii de oameni au strigat „Noi vrem să ne unim cu ţara!”, menționează News.ro.

În plus, orașul Alba Iulia se scrie fără cratimă, fiind un substantiv propriu compus, iar în mesajul de la Guvern e cu cratimă. Despre aceasta atrage atenția chiar primarul Mircea Hava, într-o postare pe Facebook:

Citiți și: Reacția primarului oraşului Alba Iulia: „Dănciloza pare să fie cea mai recentă afecţiune guvernamentală”, iar „dăncilul este noua unitate de măsură pentru minusul de cunoştinţe generale”. În invitaţia oficială pentru 1 Decembrie pentru premier, o să-i rog pe colegi să ataşeze coordonate GPS pentru Alba Iulia. Să n-o pierdem pe la Blaj.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri