George Becali vrea să ceară graţierea

Data publicării:
5257173-Mediafax Foto-Razvan Lupica-2

Marți dimineață, George Becali s-a întâlnit cu avocatul său, iar fostul fotbalist Ionuţ Luţu, acum şoferul finantatorului Stelei, a depus la prima oră o cerere de vizită din partea familiei.

Acum, avocaţii se pregătesc să facă plângere la CEDO. În plus, omul de afaceri vrea să îi ceară preşedintelui Traian Băsescu să îl graţieze.

Conform legii, cererea de graţiere individuală poate fi înaintată de acuzat, de avocaţii acestuia sau de un membru al familiei.

Există şi posibilitatea graţierii colective, în baza unei legi iniţiate de Guvern şi aprobate de parlament.

George Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină, cei trei condamnaţi în dosarul schimbului ilegal de terenuri, împart o celulă de 21 de metri pătraţi cel puţin pentru următoarele trei săptămâni, cât durează perioada de carantină impusă prin regulament noilor deţinuţi.

Au opt paturi la dispoziţie, însă nu şi un televizor. Acest mic inconvenient s-ar putea rezolva printr-o cerere la conducerea penitenciarului. Şi aici există însă restricţii - nu au voie televizor de ultima generatie şi nici cu o diagonală mai mare de 54 de centimetri.

După prima noapte în penitenciar, cei trei au posibilitatea de a solicita sprijin din partea unui psiholog pentru a trece mai uşor peste momentul încarcerării.

La finalul celor 21 de zile de carantină, finanţatorul Stelei, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General, generalul Dumitru Cioflină, vor fi repartizaţi în celule diferite pentru a-şi continua detenţia.

Cei trei vor avea un regim semi-deschis, întrucât pedepsele lor sunt mai mici de cinci ani de închisoare. Altfel spus, au dreptul să se plimbe în spaţiile deschise din penitenciar, să muncească în afara acestuia, iar în timpul zilei celule lor rămân deschise.

În ceea ce priveşte eliberarea înainte de termen, pe lângă posibilitatea graţierii, George Becali poate cere eliberarea condiţionată după ce execută minimum doi ani de închisoare. Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină, care au peste 60 de ani, pot cere eliberarea după ce execută cel puţin o treime din pedepse, adică opt luni de închisoare.

Preşedintele României poate solicita, atunci când socoteşte necesar, avize consultative de la Ministerul Justiţiei, care este obligat să le înainteze în termen de 30 de zile de la data solicitării”, potrivit legii 546/2002 despre procedura graţierii.

Citiți și:

George Becali şi-a petrecut prima noapte după gratii. Nu are televizor în celulă

Viața lui Gigi Becali: cioban, patron de club, condamnat

De la mărire, la decădere. George Becali și ambițiile politice

George Becali a făcut avere din imobiliare

George Becali şi-a construit notorietatea pe seama clubului Steaua

Demnitarii României care au ajuns după gratii

Cazurile penale din Ministerul Apărării

George Becali şi-a petrecut prima noapte după gratii. Nu are televizor în celulă

V. Ponta, despre simpatia față de G. Becali: „Asta chiar nu cred că e infracțiune”


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri