Gheorghe Iancu, constituționalist: Președintele nu prea are sfătuitori buni. Șeful SIE trebuie numit de CSAT

Data publicării:
klaus iohannis dejun de lucru polonia cu consilierii - presidency

Textul Legii 1/1998, care este Legea SIE, spune că directorul SIE este propus de președinte și numit de CSAT. Așa spunea legea. Constituția spune însă altfel, din 1991 încoace. Spune, la articolul 65, că acesta este numit de camerele reunite ale Parlamentului. Întrebarea pe care și-o pune toată lumea este: cine se aplică? a spus la Digi24 profesorul de drept constituțional Gheorghe Iancu. Se aplică legea, răspunde profesorul.

Există un principiu în drept, pe care oamenii nu-l cunosc, și anume: legea specială bate legea generală. Legea specială este Legea SIE, care spune că e numit de CSAT, a explicat profesorul Gheorghe Iancu.

„Până la urmă, președintele nu știu de cine a fost povățuit, dar eu îi spun de la început că nu prea are sfătuitori ca lumea acolo. Eu știu cine sunt și vă asigur că n-are”, a punctat el.

„Dânsul (președintele - n.r.) a spus așa: eu fac propunerea și ea se duce la Parlament. Până la urmă, s-a combinat legea din 1998 cu Constituția. Nu! Se aplică un singur text. Dacă te duci la lege, atunci îl numește CSAT-ul”, subliniază Gheorghe Iancu.

„Trebuia să se adreseze CSAT. Și de acolo, nimic, pentru că Legea 1/1998 spune că îl numește CSAT-ul. Nu e nevoie de votul în Parlament, pentru simplul motiv că – a spus și Augustin Zegrean acest lucru – este neconstituțională, dar este legală. Sigur, e o aiureală, din punctul ăsta de vedere. Trebuie aplicată legea specială în domeniu. Pentru că legea aceasta n-a fost pusă în acord cu Constituția, este exact situația de la Șova: s-a aplicat regulamentul, cu toate că acel regulament era neconstituțional. Se aplică legea, chiar dacă legea e neconstituțională, dar se aplică legea, pentru că este legea specială în domeniu. Nu Parlamentul trebuie să-l numească! Și o să ridici acum 1.000 de opinii că până acum așa s-a procedat. S-a procedat prost”, a conchis profesorul de drept constituțional Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului.

„Este jocul de șah pe care l-a pornit Klaus Iohannis. Are un moment pe care îl poate fructifica, să câștige teren și să apropie cât mai mult momentul în care va putea să schimbe guvernul”, crede jurnalistul Răzvan Ionescu. Aparent, e un moment de grație pentru generalul Oprea, cheia pentru multe probleme pare să se afle la el, mai spune Răzvan Ionescu. Pe de altă parte, la nivel de imagine, s-ar putea să existe și o capcană pentru adversarii lui Victor Ponta, pentru că dacă această perioadă va mai continua, s-ar putea ca oamenii să și-l amintească pe Victor Ponta și cu lucrurile sale bune, cel puțin raportate la profilul de prim-ministru al generalului Oprea, a comentat jurnalistul.

Citiți și:

Gabriel Oprea sprijină nominalizarea lui M.R. Ungureanu la SIE. Social-democrații spun că e ilegală

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri