Gorghiu: Cât Iohannis e preşedinte, Dragnea nu va fi niciodată premier

Data publicării:
alina gorghiu fb

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a spus în faţa aleşilor locali liberali că a trecut perioada în care ”România se poate mândri cu un prim-ministru condamnat definitiv”, precizând că atât timp cât preşedintele României este Klaus Iohannis, liderul PSD Liviu Dragnea nu va fi numit premier, iar PNL nu va guverna cu PSD.

alina gorghiu la digi24
Alina Gorghiu spune că Liviu Dragnea nu va fi premier desemnat de președinte

 

”Au avut toate voturile (PSD - n.r. ), au avut majoritatea, au avut toate pârghiile, guvernarea să schimbe în bine instituţiile ţării, au avut tot ce le trebuie să facă legi bune. N-au făcut nimic (...) Acest front al stângii care se numeşte PSD-ALDE nu va atinge veci acel prag de 50% la parlamentare. Ne-o arată sondajele, ne spune bunul simţ, ne spune istoria din 90 încoace”, a declarat Alina Gorghiu la forumul aleșilor locali ai PNL.

Liderul liberal a mai spus: „Important e să credem, dragi colegi, că au trecut vremurile în care România se putea lăuda cu un prim-ministru condamnat definitiv. Vă asigur că atâta vreme cât la Cotroceni există un preşedinte pe care-l cheamă Klaus Iohannis, niciodată Dragnea nu va fi premierul României”, a mai spus Gorghiu.

Potrivit Constituției, președintele este cel care alege un candidat de prim-ministru pe care-l însărcinează cu formarea Guvernului (care trebuie aprobat de Parlament) și doar în situația în care un partid atinge majoritatea prin scor electoral (50 la sută plus unu din mandate) atunci șeful statului îl desemnează ca premier pe cel propus de partidul majoritar.

Ea a subliniat că PSD este ”un adversar puternic, redutabil într-o campanie electorală”, care se va folosi ”de minciuni şi manipulări” pentru a câştiga alegerile parlamentare.

”La alegerile din decembrie de anul acesta obţinem acel rezultat (...) care să permită PNL să fie în centrul guvernării viitoare. În centrul majorităţii parlamentare viitoare însă, dacă vrem ca acest lucru să se întâmple, dacă vrem ca românii să creadă în PNL, prima condiţie esenţială şi necesară este ca liberalii să creadă în PNL (...) Aş vrea să credem în capacitatea noastră de a da viitorul prim-ministru al României. Viitorul prim-ministru al României va avea sânge de liberal şi mă uit în sală şi vreau să cred de asemenea că vom face în aşa fel încât să îi convingem pe români să dea încă o dată o lecţie usturătoare stângii, ca în 2014”, a mai spus copreşedintele PNL.

Gorghiu le-a cerut aleşilor din sală să arate că nu există niciun blat PSD-PNL la nivel local, precizând că liberalii nu vor guverna cu PSD.

În ultimele zile, au apărut informații în media online, legate de o presupusă alianță guvernamentală post-electorală care s-ar fi stabilit deja între PSD și PNL. Și fostul purtător de cuvânt al lui Victor Ponta din perioada în care era prim-ministru, Mirel Palada, a afirmat public că ar exista o astfel de înțelegere.

Și PSD, și PNL au anunțat, în cursul verii, la nivel de lideri că nu este posibilă o alianță între cele două partide după alegeri pentru formarea guvernului.

Liviu Dragnea a avansat, în mai multe rânduri, intenția PSD de a se asocia cu ALDE, formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin, atât în campania electorală, cât și în formarea majorității parlamentare care să susțină un guvern pe care tot cele două formațiuni să-l alcătuiască.

Liviu Dragnea a fost întrebat în repetate rânduri dacă intenționează să accepte o nominalizare la funcția de prim-ministru după alegeri, însă, de fiecare dată, a refuzat un răspuns tranșant.

De cealaltă parte, liberalii nu au anunțat care le sunt aliații în campania electorală și au precizat că așteaptă să vadă rezultatul alegerilor, inclusiv care sunt partidele noi care intră în Parlament, pentru a stabili cu cine ar negocia formarea majorității parlamentare care să susțină un Guvern. PNL a afirmat, în schimb, pe multe voci, s-a angajat că nu se va asocia după alegeri cu PSD.

Liberalii nu au anunțat, la rândul lor, un nume pentru a fi desemnat prim-ministru, însă, din partea mai multora dintre liderii PNL, a apărut invitația adresată premierului Dacian Cioloș de a se alătura PNL. De altfel, Dacian Cioloș face parte dintre personajele care au fost incluse într-un sondaj de opinie recent pentru măsurarea popularității membrilor PNL, unde actualul prim-ministru a întrunit peste 40% din voturi în București și în jur de 30%, pe țară. Cioloș nu a răspuns oficial ofertei pe care a primit-o din partea PNL, de a se angaja politic și de a candida în alegerile parlamentare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri