„Greaua moștenire”, veșnica scuză a noilor guverne

Data actualizării: Data publicării:
guvern logo palatul victoria INQ_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

La începutul săptămânii viitoare, deputaţii şi senatorii din comisiile de buget-finanţe vor analiza veniturile şi cheltuielile fostului executiv, după ce social-democraţii s-au plâns că au descoperit un gol de 10 miliarde de lei în buget. Scena în care vina se aruncă de la noii la foştii guvernanţi nu se joacă însă prima dată. „Greaua moştenire” a fost invocată de fiecare guvern nou instalat. Fără excepţie, încă din anii '90!

În mandatul lui Nicolae Văcăroiu, care a fost premier între 1992 şi 1996, ratingul de ţară a crescut. Însă pentru relaţiile internaţionale a invocat greaua moştenire lăsată de Theodor Stolojan.

Când am preluat în 1993, toate relaţiile cu organismele internaţionale erau deja înrerupte. A trebuit s-o luăm efectiv de la capăt”, spunea Nicolae Văcăroiu, prim-ministru între 1992-1996.

I-a succedat Victor Ciorbea. La trei luni de la preluarea mandatului, noul premier a pregătit o întreagă conferinţă de presă doar pentru a denunța neregulile descoperite la Palatul Victoria.

Nu vorbesc de moştenirea trectului pe care am prezentat-o într-o, cred eu, destul de cunoscută radiografie sumbră”, puncta Victor Ciorba, prim-ministru între 1996 și 1998.

Cel mai longeviv şef de bancă centrală din lume, Mugur Isărescu, a fost premier al României timp de un an, între 1999 şi 2000. Activitatea sa de la Palatul Victoria nu a scăpat de critica succesorului său, Adrian Năstase. Şeful de atunci al PSD l-a acuzat că a semnat credite guvernamentale care au depăşit 3% din PIB și astfel ar fi fost afectat bugetul pentru anul 2001.

Guvernul actual, în perioada de după 26 noiembrie, a luat decizii, nesupărat de nimeni, să crească salariile la populaţie anul viitor cu 80%. Tot felul de decizii aberante din punctul meu de vedere. Pentru că (...) ar fi trebuit să fie doar activităţi de administrare curentă. (...) Vreau să le spun telespectatorilor foarte clar. Guvernul care crește acum preţurile nu este guvernul PDSR, este guvernul Isărescu. Noi nu am intrat încă în funcţiune”, spunea Adrian Năstase în decembrie 2000.

Scenariul s-a repetat şi la alegerile parlamentare de acum. „Greaua moştenire” a devenit temă de campanie. A fost pasată între PSD şi tehnocraţi.

Încă de la începutul guvernării au ieşit la iveală mai multe probleme, mai multe lucruri ascunse timp de, în multe cazuri, peste 20 de ani care şi-au făcut simţită prezenţa. Şi problemele au apărut, au ieşit la iveală în această perioadă. Aşa încât guvernul nu avea cum să nu abordeze aceste lucruri frontal”, spunea fostul premier Dacian Cioloș.

„231 de miliarde de lei au fost prognozate în Legea bugetului de stat venituri în acest an, 221 de miliarde au fost venituri efective. Este o gaură de 10 miliarde de lei”, afirma săptămâna trecută Liviu Dragnea, președintele PSD.

Discuţiile nu au ajuns la final. Luni, parlamentarii din comisiile de buget vor primi termen 10 zile pentru a ancheta cheltuielile făcute de Guvernul Cioloş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri