GRECO îi răspunde lui Tudorel Toader: Recomandările făcute României nu sunt opționale

Data publicării:
180222_DECLARATII_TUDOREL_TOADER_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Grupul Statelor împotriva Corupției din cadrul Consiliului Europei (GRECO) i-a răspuns ministrului Justiției, Tudorel Toader, după ce acesta a declarat, miercuri, în plenul Senatului, că raportul privind România este unul orientativ și nu poate impune reguli legiuitorului român.

Tudorel Toader a dat explicaţii în fața senatorilor despre motivele care au dus la regresarea luptei anticorupţie, aşa cum arată raportul experţilor europeni, însă a afirmat că raportul nu a fost realizat în întregime de experți GRECO. Fals, susține însă organismul internațional, care i-a transmis azi ministrului Justiției că raportul nu este unul orientativ, iar recomandările nu sunt, în niciun caz, opționale.

„Regulile noastre sunt clare: membrii GRECO trebuie să se supună recomandărilor din raportul de evaluare și să le implementeze în totalitate, în termenul stabilit de GRECO. România nu este o excepție. GRECO este un corp de monitorizare, nu un corp consultativ al Consiliului Europei”, se arată într-un răspuns al organismului internațional obținut de Realitatea TV și citat de Ziare.com.

De asemenea, GRECO arată că raportul de țară a fost realizat de o echipă GRECO, în urma mai multor discuții cu autoritățile relevante, printre care s-a numărat și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

GRECO mai precizează că „evaluatorii și raportorii GRECO sunt desemnați de statele membre și au nivelul necesar de competență și profesionalism ca să-și facă munca", iar „echipa care a mers în România nu reprezintă o excepție".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri