Greșeala de protocol făcută de Viorica Dăncilă la Vatican

Data publicării:
DANCILA PAPA2

Emoţii la Vatican pentru premierul Viorica Dăncila. Aceasta i s-a adresat Suveranului Pontif atât în limba română, cât şi în engleză. Nu a respectat nici protocolul eclezial al Bisericii Romano-Catolice şi i-a spus Papei "Sfinţia Voastră", în loc de "Sanctitatea Voastră".

„Sfinţia Voastră, sunt foarte fericită pentru această oportunitate”, a spus Viorica Dăncilă. Declarația a fost făcută jumătate în română, jumătate în engleză.

Totuși, protocolul bisericii catolice impune ca formulă de adresare pentru Suveranul pontif "Sanctitatea Voastră". "Sfinţia Voastră" este o formulă pentru trepte inferioare ale clerului.

În clipul publicat de presa italiană se aude şi cum premierul îi vorbeşte Papei Francisc despre cadourile pe care i le-a adus. Acum i se adresează însă doar în română.

„Seminţe de mărar, iar aici să vă bucuraţi de roadele acestui pom mulţi ani de acum încolo”, a spus Dăncilă.

Nu un copac al cunoştinţei binelui şi răului, ci un puiet de măr Florina, cel mai cunoscut soi românesc, care să fie plantat în grădina castelului Gandolfo. Pe lângă acestea, Viorica Dăncilă i-a mai oferit Papei Francisc şi alte seminţe obţinute la staţiunea de cercetare din Buzău: castravete amar Rodeo şi castravete cu ţepi Tempus, ardei iute Decebal, ceapă de Buzău, leuştean Topaz şi busuioc violet Serafim. Darul a fost completat de un stilou lucrat în lemn.

Vizita premierului român la Vatican, precum şi anunţul său ulterior că Papa Francisc va aveni în România anul viitor, a fost taxată de preşedintele Klaus Iohannis.

Dați-mi voie să cred că nu a înțeles doamna despre ce s-a vorbit acolo. Am urmărit întreaga evoluție și, într-un final, a apărut și comunicatul oficial al Vaticanului despre acea întâlnire și acolo se spune că s-a vorbit de președinția României a Consiliului Uniunii Europene în prima parte a lui 2019. Singura explicație a mea e că doamna a înțeles ca e vorba de vizită și nu de președinție, deci o confuzie inexplicabilă”, a spus președintele.

Sfântul Scaun a precizat însă că data unei viitoare vizite va fi anunţată concomitent de Vatican şi Preşedinţia României. Deocamdată, comunicatul care vorbeşte despre întâlnirea dintre premier şi Papa Francisc nu face vreo referire la o viitoare vizită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri