Grindeanu nu pleacă imediat. Cum va fi asigurat interimatul după căderea Guvernului

Data actualizării: Data publicării:
sedinta guvern grindeanu gov

Parlamentul României a demis Guvernul condus de Sorin Grindeanu, după ce moţiunea de cenzură a fost votată de 241 de aleşi. Acest lucru nu înseamnă, automat, şi plecarea premierului de la Palatul Victoria, în condiţiile în care Constituţia prevede un mecanism de asigurare a interimatului de către prim-ministrul demis de cele două Camere.

Sorin Grindeanu va mai sta o perioadă la Guvern chiar dacă moţiunea PSD-ALDE a trecut, miercuri, de votul parlamentarilor.

Însă ceea ce va fi diferit de azi înainte în activitatea Cabinetului e faptul că va fi una mult restrânsă. Practic, Guvernul proaspăt demis va mai asigura doar administrarea curentă a ţării.

Iată ce scrie la art. 110, alin. (4) din Constituţie: „Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”.

Dat fiind faptul că Executivul Grindeanu a fost demis prin moţiune de cenzură (situaţie prevăzută de alin. 2), rezultă că se va intra în logica stipulată în art. 103 al Legii fundamentale.

Articol care prevede următorii trei paşi:

*Şeful statului desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru. Pentru asta, trebuie să consulte partidul care are majoritatea absolută în Parlament sau, în caz că nu există aşa ceva, partidele care deţin această majoritate.

Realitatea politică a momentului arată că nicio formaţiune parlamentară nu face singură majoritatea. Guvernul Grindeanu fusese impus de o coaliţie formată din două partide, PSD şi ALDE.

*Mai departe, ne spune Constituţia, „candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului”.

*În fine, ultimul pas se referă la programul şi lista Guvernului, care „se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”.

Aşadar, ceea ce este limpede în acest moment, la doar câteva minute distanţă de prăbuşirea Executivului Grindeanu în urma moţiunii de cenzură a PSD-ALDE, e faptul că premierul încă în funcţie rămâne la Palatul Victoria pentru a asigura interimatul, dar va avea o activitate mult limitată.

Nu în ultimul rând, că trecerea moţiunii de cenzură presupune, din punct de vedere constituţional, intrarea în joc a preşedintelui Klaus Iohannis.

De altfel, Preşedinţia a anunţat deja că şeful statului va convoca, pentru luni, consultări cu partidele parlamentare în vederea formării noului Guvern. Informaţia a fost transmisă de purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri