Grindeanu: Vom abroga hotărârea de guvern privind corvetele

Data actualizării: Data publicării:
corveta

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi seara, că Executivul va abroga hotărârea de guvern privitoare la achiziția de corvete, întrucât nu ar fi fost dată în mod legal, transmite Agerpres.

corveta

"Vom abroga hotărârea de guvern dată în decembrie pentru că n-a fost dată în mod legal. Trebuia să existe înainte un memorandum care să fie aprobat în Parlament. Orice investiție în acest domeniu mai mare de 100 de milioane de euro trebuie aprobată de către Parlament, deci pașii sunt cât se poate de clari. Se abrogă, se merge cu memorandum în Parlament. Parlamentul aprobă sau nu, după care se vine în Guvern cu o hotărâre de guvern de acest tip. Nu s-au respectat acei pași, tocmai de aceea trebuie să abrogăm această hotărâre de guvern", a afirmat Grindeanu, la un post de televiziune.

Fostul premier Dacian Cioloș și fostul ministru al Apărării, Mihnea Motoc, explicau, la 23 februarie, că hotărârea de guvern privitoare la corvete nu reprezintă un contract semnat sau aprobat, ci stabilește doar procedura de achiziție, iar abrogarea HG nu poate avea ca temei nerespectarea condițiilor legale de adoptare.

Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, declarase, la 22 februarie, că hotărârea de guvern care stabilește procedura de achiziție a corvetelor pentru Armata Română este "ilegală" și trebuie abrogată.

"Acolo este o problemă serioasă. (...) În situația respectivă acea hotărâre de guvern nu putea fi adoptată fără să existe aprobarea Parlamentului. Ceea ce cred eu că va face Guvernul — și trebuie să facă — să abroge acea hotărâre de guvern și să reia procedura legală care înseamnă eventual memorandum în Guvern, solicitarea de la Parlament pentru aprobare după care să purceadă la hotărârea de guvern care să aibă un rezultat sau altul", afirma Dragnea, la Antena 3. El a precizat că în achiziția acestei tehnici trebuie avute în vedere prețul, utilitatea, "dimensiunea offset-ului", dar și "poziționarea strategică cu partenerii din NATO".

Dragnea a amintit că au fost alocați pentru Apărare peste 2% din PIB. "Asta nu înseamnă că banii ăștia vor fi aruncați pur și simplu. În primul rând noi trebuie să dezvoltăm sistemul de apărare românesc, dar în același timp trebuie să dezvoltăm într-un mod inteligent relațiile cu partenerii noștri strategici", a mai menționat președintele PSD.

Guvernul Cioloș a adoptat, pe 29 noiembrie 2015, hotărârea privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare ''Corveta multifuncțională''.

Citiți și: Nave de război de ultimă generație, fabricate în România

"Prin actul normativ adoptat, Cabinetul a aprobat circumstanțele și procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare 'Corveta multifuncțională' în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA — proiect 10514, construite și dotate în Șantierul Naval Damen Galați S.A., precum și a suportului logistic inițial. Valoarea estimata a programului, pe întreaga perioadă de șapte ani, este de 1,6 miliarde euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse și achiziția munițiilor și suportul logistic inițial, care include și instruirea echipajelor", anunța Guvernul Cioloș, într-un comunicat.

Potrivit acestuia, în Studiul de concept pentru produsul ''Corveta multifuncțională'', elaborat în cadrul Ministerului Apărării Naționale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerințele Forțelor Navale Române.

Construcția și dotarea navelor se vor realiza în România, la Șantierul Naval Damen Galați S.A, parte a Damen Shipyards Group-Olanda, care va colabora cu operatori economici din industria națională de apărare, "atât în activitatea de realizare propriu-zisă a corvetelor, cât și în proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Forțelor Navale Române, respectiv a celorlalte obligații de acțiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze".

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri