Guvern: Agențiile de rating confirmă semnalul de încredere transmis investitorilor

Data publicării:
Nicolae Ciucă face declarații.
Premierul Nicolae Ciucă Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Semnalul de încredere transmis de Guvern investitorilor este reconfirmat de evaluările recente ale Agenţiilor Standard & Poor's şi Fitch Ratings, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Semnalul de încredere transmis de Guvern investitorilor români şi străini este reconfirmat de evaluările recente ale Agenţiilor Standard & Poor's şi Fitch Ratings. România este o ţară sigură pentru investiţii, oferă stabilitate şi oportunităţi. Acesta este mesajul constant pe care l-am transmis mediului economic în această perioada complicată, confirmat acum de instituţiile financiare internaţionale. Perspectivele de creştere sunt fundamentate pe volumul fără precedent al fondurilor naţionale şi europene care vor intra în economia românească în toate domeniile strategice - industrie, agricultură, energie, mediu, digitalizare - dar şi pe politicile de dezvoltare guvernamentale, se arată în postarea de pe pagina de Facebook a Guvernului, citată de Agerpres.

Pachetul Sprijin pentru România, în valoare de 17,3 miliarde de euro, orientat în proporţie de 60% către investiţii, se alătură zecilor de miliarde din fonduri naţionale şi europene, destinate economiei româneşti.

Guvernul a început implementarea acestui mix de soluţii economice şi sociale şi va continua să lucreze în acelaşi ritm. O economie dinamică este calea sigură spre dezvoltare, noi locuri de muncă mai bine plătite în România, servicii publice de calitate pentru cetăţeni, se arată în postare.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a reconfirmat, vineri, ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3, pentru datoria pe termen lung şi scurt în moneda locală şi valută, precum şi perspectiva stabilă.

Potrivit Standard & Poor's, ratingul României este susţinut de statutul de membru al Uniunii Europene şi accesul robust la finanţarea de pe pieţele internaţionale de capital.

De asemenea, riscurile generate de conflictul din Ucraina sunt atenuate de perspectiva absorbţiei unui volum important de fonduri europene (România fiind unul din principalii beneficiari ai fondurilor structurale prevăzute în Cadrul Multianual al UE şi în Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă), precum şi de dependenţa energetică scăzută faţă de gazele naturale şi petrolul din Rusia.

Standard & Poor's susţine că înregistrarea unei creşteri economice sustenabile cumulată cu reducerea deficitului fiscal al Guvernului ar putea duce la consolidarea capacităţii productive a economiei României şi, pe cale de consecinţă, la o posibilă acţiune de îmbunătăţire a ratingului suveran al ţării.

Decizia celor de la Standard & Poor's vine la o săptămână după ce o altă mare agenţie de rating, Fitch Ratings, a confirmat şi ea ratingul suveran al României la BBB minus cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria investment-grade (recomandat pentru investiţii).

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri