Guvernul a adoptat o OUG pentru simplificarea achizițiilor publice, după decizia CCR

Data publicării:
seful cancelariei prim-ministrului ionel danca vorbeste la guvern palatul victoria
Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la Palatul Victoria. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanţă de Urgenţă prin care sunt simplificate procedurile de achiziţii publice, ca urmare a deciziei CCR privind funcţionarea unor instanţe chemate să judece contestaţii la proceduri de achiziţii publice, a anunțat șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

"Aceasta a fost adoptată în prima lectură în şedinţa de guvern anterioară, ca urmare a declarării neconstituţionale a Ordonanţei 23/2020 în privinţa unor aspecte legate de funcţionarea unor instanţe chemate să judece contestaţii la proceduri de achiziţii publice.

Ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, noua ordonanţă de urgenţă în domeniul achiziţiilor publice pune în acord textul actului normativ cu decizia CCR şi, în acelaşi timp, adoptă soluţiile pentru accelerarea şi simplificarea procedurilor de achiziţii publice.

Au fost stabilite termene fixe de evaluare a ofertelor detaliate pe diverse tipuri de proceduri, a fost redus timpul controlului ex ante prin digitalizarea acestui control şi, de asemenea, prin aplicarea unui mecanism informatic pentru proceduri simplificate în evaluarea ofertelor", a spus Ionel Dancă la Palatul Victoria, după şedinţa de Guvern de joi seară, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că actul normativ este extrem de important în vederea simplificării procedurilor de achiziţii publice.

Avocatul Poporului sesizase o discriminare în rândul judecătorilor

CCR a admis sesizarea Avocatului Poporului și a declarat neconstituțională, în ansamblul ei, OUG 23/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiilor.

Avocatul Poporului sesizase că prin OUG nr. 23/2020 „se instituie o nouă abatere disciplinară doar pentru judecătorii ce alcătuiesc completurile specializate în achiziţii publice, instituindu-se astfel o discriminare în cadrul aceleiaşi categorii profesionale, prin raportare la ceilalţi judecători".

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri