Guvernul a aprobat nomenclatorul studiilor universitare pentru 2023-2024. Cinci specializări noi

Data actualizării: Data publicării:
studenti cu toci
Anul universitar începe pe 1 octombrie. Foto: Getty Images

Guvernul a aprobat, joi, nomenclatorul programelor de studii universitare pentru anul de învăţământ 2023 - 2024, fiind înfiinţate cinci specializări având în vedere cererile de pe piaţa forţei de muncă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

"La iniţierea Ministerului Educaţiei, a fost aprobată hotărârea de guvern care aprobă nomenclatorul domeniilor şi specializărilor/programelor de studii universitare şi structura instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2023 - 2024. Prin această actualizare se vor înfiinţa cinci specializări sau programe de studii universitare noi care duc la obţinerea de competenţe cerute de piaţa forţei de muncă. Se înfiinţează şi ramura de ştiinţă, domeniul de studii universitare de doctorat, masterat/domeniul de licenţă - Ştiinţe aplicate, cu specializarea Ştiinţe aplicate în criminalistică, în cadrul domeniului fundamental Matematică şi ştiinţe ale naturii", a precizat Cărbunaru, după şedinţa de Guvern, citat de Agerpres.

Potrivit notei de fundamentare, noi specializări universitare sunt Ingineria materialelor metalice, Operaţiuni de intelligence, Chimie alimentară, Calculul structurilor mecanică.

Dan Cărbunaru a menţionat că, la nivel naţional, funcţionează 53 de instituţii de învăţământ superior de stat care cuprind 2.175 de specializări sau programe.

Guvernul a aprobat, tot la iniţiativa a Ministerului Educaţiei, şi hotărârea de guvern privind domeniile şi programele de studii universitar de master acreditate şi numărul maxim de studenţi care vor putea fi şcolarizaţi în anul universitar 2023 - 2024.

"A fost diminuată capacitatea de şcolarizare cu 2.470 de locuri pentru 32 de domenii de studii universitare de master şi au fost efectuate o serie de alte modificări în structura acestor programe", a precizat Cărbunaru

Editor : A.V.D

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri