Guvernul cere Parlamentului să facă anchetă la ANRE

Data publicării:
170804_GUVERN_SEDINTA_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Executivul va trimite o solicitare scrisă celor două Camere ale Parlamentului pentru a cere verificarea activității Autorității Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei, în condițiile în care instituția este în subordinea Legislativului, iar premierul Mihai Tudose este nemulțumit de cum a fost gestionată situația prețurilor triple la energie.

170804_GUVERN_SEDINTA_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

„Domnule ministru Toma Petcu, solicitați săptămâna trecută o informare cu privire la cauzele derapajelor din sistemul energetic”, i-a spus premierul Mihai Tudose ministrului Energiei, în deschiderea ședinței de Guvern.

„Am făcut o analiză și v-am supus (atenției - n.r.) o serie de soluție. Dar, față de săptămâna trecută, prețurile sunt într-o ușoară scădere pe PZU, pe bursa secundară. De asemenea, aș vrea să menționez faptul că pe 4 august s-a înregistrat un vârf de consum orar de aproape 8.200 de MW, cel mai mare nivel din luna august din ultimii ani. Considerăm în continuare că trebuie făcută o analiză riguroasă și transparentă de către ANRE a comportamentului în piață, mai ales pe piața zilnică, de a doua zi. Am avut o întâlnire și cu Asociația Companiilor de Utilități din Energie, practic cei care cumpără această energie din piață. Ei și-au exprimat indignarea că nu au reușit în luna iulie să tranzacționeze acele cantități pentru trimestrul al III-lea”, a început să explice ministrul Energiei, Toma Petcu.

Domnule ministru, mai pe românește. Cine trebuia să facă licitațiile?”, l-a întrerupt premierul pe ministrul ALDE.

„Toate aceste licitații trebuiau ținute de către ANRE”, a răspuns Petcu. Ministrul a continuat arătând că ANRE a anunțat, miercuri, că nu vor mai fi organizate licitații pentru luna septembrie, din „motivele invocate de dumnealor”.

Adică, adică? Ce motive au? Le e cald?”, l-a întrebat premierul pe ministrul Energiei.

„Ridică probleme legate de cantități, adică nu lucruri concrete, care să fie bine detaliate. Asta ce-am văzut și noi din comunicatul dumnealor, pentru că direct nu au comunicat niciodată Ministerului Ernergiei (...). Nu au justificat niciodată semnele de întrebare pe care le-am ridicat”, a continuat, vizibil încurcat, Petcu.

Eu cred că e un moment în care putem să cerem, în numele Guvernului, public, Parlamentului o anchetă la ANRE (...). Parlamentul cred că poate să-l întrebe pe domnul, cum îl cheamă?, Havrileț de ce e lui cald așa de vreo trei luni și nu a făcut ce trebuie”, a mai spus Mihai Tudose.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri