Guvernul Dăncilă a avizat negativ un proiect PSD pe o lege a Justiției

Data actualizării: Data publicării:
180131_GUVERN_SEDINTA_066_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

În ședința de joi, Cabinetul Dăncilă a dat un aviz negativ pe un proiect de lege inițiat de 44 de parlamentari PSD de modificare a Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor.

180131_GUVERN_SEDINTA_066_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Proiectul de lege, depus la Senat pe 13 decembrie 2017 și semnat de 44 de parlamentari PSD, vizează modificare art. 33 alin. 1 din Statutul magistraților. Este vorba de introducerea posibilității ca și agenții de Poliție judiciară cu studii superioare juridice să poată participa la concursul de intrare în magistratură.

„Pot fi numiți în magistratură, pe bază de concurs, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 14 alin. (2), foștii judecători și procurori care și-au încetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 87 alin. (1), avocații, notarii, asistenții judiciari, consilierii juridici, ofițerii și agenții de poliție Judiciară cu studii superioare juridice, grefierii cu studii superioare juridice, persoanele care au îndeplinit funcții de specialitate juridică în aparatul Parlamentului, Administrației Prezidențiale, Guvernului, Curții Constituționale, Avocatului Poporului, Curții de Conturi sau al Consiliului Legislativ, din Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române și Institutul Român pentru Drepturile Omului, cadrele didactice din învățământul juridic superior acreditat, precum și magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu o vechime în specialitate de cel puțin 5 ani”, este noua formă propusă de parlamentarii PSD.

Proiectul a primit aviz negativ și de la Consiliul Superior al Magistraturii. CSM a argumentat că „funcția de agent de poliție judiciară nu este o funcție de specialitate juridică, iar absolvirea Facultății de Drept nu este suficientă pentru a se considera că persoana respectivă a desfășurat activitate juridică”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri