Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă care modifică pensiile speciale

Data actualizării: Data publicării:
sedinta guvern tudose

În ședința de astăzi, Cabinetul Tudose a aprobat proiectul ordonanței de urgență privind pensiile speciale, prin care se introduce o plafonare a pensiilor militare, în sensul că acestea nu vor mai putea depăși media soldelor/salariilor nete în plată. Totodată, actul normativ schimbă regulile de indexare a tuturor pensiilor speciale, cu excepția celor ale magistraților. Ordonanța de Urgență ar urma să intre în vigoare la 15 septembrie 2017. Sindicaliștii din sistem susțin că pentru cei care ies la pensie după data de 15 septembrie, scăderea pensiilor va fi de 30-50%.

ACTUALIZARE 16.10. "Guvernul României a adoptat, astăzi, o ordonanță de urgență care stabilește că pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creșterile salariale, ci doar în funcție de coeficientul de inflație, așa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Executivului.

Potrivit documentului, "actul normativ prevede, de asemenea, că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăși media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei. Precizăm că niciuna dintre pensiile de serviciu aflate în plată nu va fi micșorată ca urmare a adoptării prezentei ordonanțe de urgență. Totodată, nu suferă modificări nici baza de calcul și nu intervin schimbări nici în ceea ce privește vârsta și vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare. Măsurile au fost adoptate în vederea eliminării inechităților dintre categoriile de pensionari, dar și în contextul în care există pensii de serviciu care au crescut și cu 300% în ultimii ani, ca urmare a creșterilor salariale semnificative din respectivele domenii de activitate. Spre exemplu, o pensie de serviciu stabilită la aproximativ 7.000 de lei în anul 2010 a ajuns la valoarea de 22.000 de lei în anul 2017, ca urmare a corelărilor cu creșterile salariale, efectuate ulterior pensionării".

Comunicatul integral AICI.

ACTUALIZARE 13.15. Eliminăm unele discrepanţe intervenite în salarizarea dintre militari şi funcţionarii publici cu statut special, prin majorarea salariilor, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan, în deschiderea şedinţei de Guvern. Potrivit acesteia, se propune o majorare cu 10% a cuantumului brut al salariilor polițiștilor, şi o majorare cu 15% în cazul personalului civil.

Totodată, pensiile de serviciu se vor mai majora doar în funcţie de coeficientul de inflaţie, a anunţat ministrul Muncii. Potrivit Liei Olguţa Vasilescu, nu suferă modificări nici baza de calcul, nici vârsta de pensionare. Aceasta a dat şi un exemplu, la începutul şedinţei de Guvern, arătând că o pensie specială, în cuantum de 7.000 de lei în 2010, a ajuns azi la un cuantum de 22.000 lei.

Nicio pensie aflată în plată nu va fi micşorată, au precizat membrii Guvernului.

Nu în ultimul rând, ministrul Muncii a subliniat că proiectul de OUG aflat pe masa Guvernului azi nu priveşte şi pensiile magistraţilor, întrucât acestea au făcut obiectul a două sesizări la Curtea Constituţională (lucru deja cunoscut, din draftul ordonanței de urgență).

ACTUALIZARE 12.40. Proiectul de ordonanță de urgență care vizează modificarea modului de calcul al pensiilor speciale se află pe ordinea de zi suplimentară a ședinței Executivului, au declarat pentru Agerpres surse guvernamentale.

ACTUALIZARE 10.00. "Odată ce Legea salarizării unitare îşi va produce efectele, salariile din sistemul de apărare vor creşte. Nu văd motive să avem plecări foarte mari din sistem. (...) Cred că unii dintre cei care s-au pensionat s-au grăbit şi nu au făcut o analiză pe termen mai lung", a spus ministrul Apărării, citat de News.ro. Potrivit lui Adrian Ţuţuianu, în cursul anului 2017 s-au pensionat 1.288 cadre militare, dintre care 998 au îndeplinit condiţiile de vârstă. Dintre aceşti 998 de militari, 155 au fost trecuţi în rezervă începând cu 1 iulie. În 2017 s-au pensionat 24 de generali, dintre care aproximativ jumătate s-au pensionat în ultimele două luni.

ACTUALIZARE 9.35. Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu a declarat, vineri dimineaţă, că pensiile nu vor scădea, iar vârsta de pensionare nu se modifică. "Vreau să fac niște lămuriri. În primul rând, nu vor scădea pensiile. În al doilea rând, vârsta de pensionare nu se modifică. De asemenea, vreau să precizez că ordonanța care va fi prezentată astăzi în ședința de Guvern este realizată de Ministerul Muncii, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne. (...) Recunoaștem sacrificiul și profesionalismul militarilor, dar trebuie să asigurăm stabilitatea și predictibilitatea bugetară", a afirmat Țuțuianu, potrivit Agerpres.

Citește și: Pensiile speciale. Pierderi de până la 50% pentru militari și polițiști?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

În context, ministrul Apărării a susținut că există pensii mai mari decât salariile și că bugetul nu va mai face față unor astfel de cheltuieli.

Potrivit unui draft al ordonanței de urgență valabil joi (adică, mai pot fi operate modificări în timpul ședinței de Guvern), actul normativ aflat pe masa Cabinetului Tudose afectează pensiile încasate de:

- personalul aeronautic civil navigant

- personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea

- funcționarii publici parlamentari

- membrii Corpului diplomatic și consular

- membrii Curții de Conturi

- deputați și senatori

- militari

- polițiști, jandarmi

- funcționarii publici cu statut special din sistemul penitenciare

- angajații din servicii (SRI, SPP, STS).

Pensiile tuturor categoriilor de mai sus nu vor mai crește odată cu creșterea indemnizației/soldei/salariului celor aflați în funcție, ci se vor majora doar „cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică”. Dacă, în urma acestei actualizări, va rezulta un cuantum al pensiei mai mic, va rămâne valabil cuantumul de dinaintea actualizării.

Suplimentar față de ceilalți beneficiari ai pensiilor speciale, ordonanța de urgență prevede plafonarea pensiilor speciale ale militarilor, polițiștilor, jandarmilor și funcționarilor din penitenciare. „Cuantumul net al pensiei militare de stat, nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei”, se arată în proiectul de ordonanță.

În draftul actului normativ mai scrie că toate cererile de pensionare care au fost înregistrate și nesoluționate până la data de 15 septembrie 2017 se vor soluționa „conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensii și asigurări sociale”.

Cu alte cuvinte, militarii și pensionarii care-și depun cererile de pensionare până la mijlocul lunii septembrie vor beneficia de pensii mai mari decât cei care vor depune după această dată și cărora li se va aplica plafonarea menționată.

Miercuri, printr-un comunicat de presă, MApN a anunțat că, împreună cu MAI, lucrează la un proiect de act normativ privind pensiile speciale, informație care a indus ideea că doar pensiile militare vor fi vizate prin ordonanța de urgență.

Joi, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a precizat că ordonanța pe care se pregătește Guvernul Tudose să o adopte privește toate categoriile de pensii speciale, cu excepția celor ale magistraților.

Citiţi şi: Ce le recomandă Guvernul militarilor, acum

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri