Guvernul Orban și prietenii lui

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
Ludovic Orban sta singur intre mai multe scaune goale
Inquam Photos / George Calin

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a încercat, marți, să-i convingă pe liderii partidelor de Opoziție să voteze Guvernul PNL, prezentându-le și lista miniștrilor care vor face parte din Cabinet. Numele miniștrilor au fost bătute în cuie la întâlnirea care a avut loc sâmbătă, la sediul PNL, între liderii partidului și președintele Klaus Iohannis. Audierea lor în Parlament ar urma să aibă loc săptămâna viitoare, iar votul de învestire, peste două săptămâni, înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale. 

Numele prezentate de Ludovic Orban la discuțiile cu Opoziția: 

Ministerul Dezvoltării - Raluca Turcan - vicepremier 

Ministerul Apărării - Nicolae Ciucă

Ministerul Finanțelor - Florin Cîțu

Ministerul Economiei - Virgil Popescu

Ministerul Fondurilor Europene - 

Ministerul Justiției - Cătălin Predoiu

Ministerul Afacerilor Interne - Laurențiu Leoreanu

Ministerul Afacerilor Externe - Bogdan Aurescu

Ministerul Educației - Monica Anisie

Ministerul Sănătății - Horațiu Suciu

Ministerul Muncii - Violeta Alexandru

Ministerul Culturii - Liviu Brătescu

Ministerul Mediului - Costel Alexe

Ministerul Agriculturii - Adrian Oros

Ministerul Infrastructurii - Lucian Bode

Ministerul Tineretului și Sportului - Sorin Moldovan

Secretar General al Guvernului - Cristian Băcanu

Dincolo de negocierile pentru obținerea unei majorități în Parlament fără de care noul guvern nu poate fi pus în funcție, Ludovic Orban a deschis un front și în interiorul PNL, promovând pe lista de miniștri o serie de nume controversate în spațiul public, dar și unele care au dus la nemulțumiri serioase în partid.

Unul dintre principalele reproșuri aduse listei de miniștri vizează promovarea unora dintre ei pe criteriul relației de prietenie cu premierul desemnat Ludovic Orban. 

Cine sunt prietenii lui Orban de pe lista de posibili miniștri

Unul dintre prietenii care va fi ministru este Laurențiu Leoreanu, posibil ministru de Interne. A fost primar la Roman timp de două mandate, i-a fost alături Elenei Udrea când a candidat pentru postul de parlamentar, a fost și un apropiat al lui Gheorghe Ștefan, fostul baron local din rețeaua Băsescu-Udrea. Este însă considerat un om prea moale pentru portofoliul complicat de la MAI. 

Violeta Alexandru, posibil ministru al Muncii, este și ea în cercul de prieteni ai lui Ludovic Orban, la fel ca Monica Anisie, propusă pentru Educație. Soțul Monicăi Anisie ar fi un foarte bun prieten al lui Orban, susțin surse din interiorul PNL.

Liviu Brătescu, favoritul pentru Cultură, este și el un prieten apropiat al președintelui PNL, la fel ca și Adrian Oros, posibil ministru al Agriculturii. 

În afară de relațiile personale ale premierului desemnat cu unii dintre cei pe care îi dorește în Guvern, lista de miniștri are și implicații în jocul politic intern al PNL. Unele filiale ar primi câte două ministere - Iași de exemplu, și București - în vreme ce organizațiile din Ardeal nu ar primi nimic. Mai mult decât atât, Oros, propus pentru Agricultură, este în conflict deschis cu liderii județeni Alin Tișe și Daniel Buda și în relații reci cu Emil Boc. Aceștia, membri ai gărzii dure din vechiul PDL, este posibil să nu primească prea bine numirea lui Oros ca ministru și să nu se mai implice cu toate forțele în campania electorală, drept represalii. 

La Neamț există o situație similară, Leoreanu aflându-se în plin război cu Mugur Cozmanciuc, președintele filialei județene. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri