Guvernul României, la a doua gafă în fața Japoniei în decurs de o lună

Data actualizării: Data publicării:
colaj dancila toader_govro

Ministrul Justiţiei îşi întrerupe vizita oficială în Japonia şi se întoarce de urgenţă în ţară. Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut să tranşeze scandalul ce vizează Direcţia Naţională Anticorupţie. Tudorel Toader şi-a confirmat prezenţa, joi, la şedinţa de guvern deşi avea programate discuţii cu înalţi oficiali japonezi în următoarele patru zile. Specialiştii în politică externă cred că România şi-a ales prost partenerul de care să-şi bată joc. Încă nu s-au stins ecourile eşecului primirii premierului Japoniei la Bucureşti.

Agenda vizitei ministrului Justiției în Japonia a fost pregătită temeinic, cu mult timp înainte. Pe 9 februarie, ministrul s-a întâlnit cu amasadorul Japoniei la Bucureşti. La finalul întâlnirii, Tudorel Toader a postat pe pagina sa de Facebook și pe site-ul oficial al ministerului justiţiei: „Întâlnirea a fost un bun prilej de consolidare a relaţiilor bilaterale între cele două state.”

„Partea japoneză, de la miniştri în sus nu se angajează în întâlniri bilaterale decât pe baza unor agende negociate din timp, cu teme şi puncte cât se poate de clar stabilite”, declară Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Deşi vizita în Japonia ar fi trebuit să dureze șase zile, a doua zi de la sosire Tudorel Toader a fost chemat de urgenţă înapoi în ţară.

O să îl chem cât mai repede pe ministrul justiției în România. Nu știu cu ce se poate pleca, nu știu ora de avion, dar îi voi cere să vină cât mai repede”, a a anunțat premierul Viorica Dancilă.

Personal cred că trebuie să rămân cel puţin la întrevederea cu ministrul Justiţiei, cu preşedintele Curţii Supreme din Japonia, care nici nu are sens să subliniem că sunt întrevederi foarte importante”, a spus Tudorel Toader, ministrul Justiţiei.

Astfel de stângăcii diplomatice nu sunt însă uşor de trecut cu vederea, spun specialiştii în politică externă.

„Aceşti reprezentanţi ai ţării, pentru că au acest statut, au pus România într-o situaţie jenantă. Din punct de vedere al rigorii diplomatice, Bucureștiul a ales foarte prost statul pe care să-l jignească”, adaugă Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Întreruperea vizitei oficiale în Japonia a ministrului Tudorel Toader vine după ce, în urmă cu o lună, premierul Japoniei, Shinzo Abe, a fost nevoit să se plimbe prin Muzeul Satului, după ce premierul Mihai Tudose a demisionat şi a refuzat să asigure interimatul.

„Ce-a de-a doua situație, cea cu ministrul Justiției, probabil nu a făcut decât să sublinieze gafa impardonabilă în ceea ce privește primirea pentru prima oară în România a premierului japonez Abe sau ce poate fi numit primire”, mai spune Cristian Diaconescu.

Luna trecută, la o zi după vizita istorică a premierului japonez în România, românii s-au mobilizat şi i-au transmis lui Shinzo Abe mesaje pentru a-i cere scuze pentru primirea nefericită de care a avut parte la Bucureşti.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri