Guvernul trasează sarcini Parlamentului. Printre priorități, descentralizarea și bugetul de stat

Data publicării:
parlamentul romaniei - resized -mfax-1

Modificarea legii electorale a fost o prioritate a coaliţiei de guvernare. Numai că parlamentarii PNL au depus un proiect de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi. Iniţiativa liberalilor era cât pe ce să ducă la ruperea coaliţiei de guvernare.

Despre modificarea Constituţiei în acest an nici nu mai poate fi vorba. Liderii USL trebuie să negocieze între ei un alt calendar pentru revizuirea legii fundamentale, după ce preşedintele Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională pragul de 30% necesar pentru validarea unui referendum de adoptare a noii Constituţii.

În consecinţă, şi proiectul regionalizării este pus în cui, deoarece comasarea judeţelor poate fi făcută numai prin modificarea Constituţiei.

După atâtea amânări ale unor proiecte importante, Guvernul îşi întoarce faţa către Parlament şi îi dă de lucru chiar înaintea vacanţei de iarnă. Executivul va pune în braţele legislativului proiectul descentralizării şi cel al bugetului de stat.

Pentru descentralizare, Guvernul a găsit cea mai comodă soluţie - asumarea răspunderii. În schimb, pentru adoptarea bugetului de stat este nevoie de dezbateri prelungite.

Dar Parlamentul are şi el proiecte importante. Spre exemplu Roşia Montană. Aşadar, parlamentarii nu-şi vor mai vedea capul de treabă în cele 15 şedinţe de plen câte au rămas până la mult-dorita vacanţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri