Guvernul Tudose | Românii vor plăti noi taxe de la 1 ianuarie 2018

Data actualizării: Data publicării:
170628_CExN_PSD_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Programul de guvernare al Cabinetului Tudose, ce va fi votat de majoritatea PSD-ALDE și aliații de la UDMR și minoritățile naționale, prezintă mai multe modificări esențiale față de programul de guvernare al Cabinetului Grindeanu, votat în urmă cu mai puțin de șase luni. Două dintre modificări vizează introducerea a două noi dări pe care populația le va plăti de la 1 ianuarie 2018.

170628_CExN_PSD_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Este vorba de contribuția de solidaritate și de o taxă suplimentară ce va fi plătită pe „produsele al căror consum are un impact negativ major asupra sănătății populației”.

Alte detalii despre ce vor presupune aceste două noi dări nu apar în programul de guvernare al cabinetului Tudose. De asemenea, nici unul dintre viitorii miniștri sau din reprezentanții PSD-ALDE nu au vorbit până acum de ele și nu au explicat cine și cum le va plăti.

Introducerea celor două noi dări ar urma însă, potrivit noului program de guvernare, să fie concomitentă cu eliminarea altora. „Începând cu 1 ianuarie 2018, numărul taxelor, tarifelor și comisioanelor în România nu va fi mai mare de 50. Astfel, pentru populație vor exista cel mult 10 taxe, dintre care CASS, CAS, impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobile, impozitul pe mașină, contribuția de solidaritate, vignieta. Toate celelalte taxe, tarife și comisioane vor fi eliminate”, se arată în documentul trimis Parlamentului.

De remarcat că în enumerarea de mai sus au fost pomenite explicit doar opt taxe. Rămâne de văzut care sunt celelalte două neinventariate, una din ele fiind, probabil, TVA.

Tot în documentul trimis Parlamentului se precizează că, până la 1 septembrie 2017, Guvernul va prezenta public nomenclatorul taxelor din România, dar și taxele, tarifele și comisioanele ce vor fi eliminate.

Potrivit unor surse politice, contribuția de solidaritate ar urma să fie plătită de românii care au venituri de peste 10 salarii minime pe economie (ar veni, în acest moment, peste 14.500 lei). Banii astfel colectați ar urma să se ducă la Sănătate.

Ideea unei taxe de solidaritate a fost vehiculată și în timpul guvernării Ponta. Se spunea, atunci, că ea va fi plătită de cei care au venituri ce depășesc echivalentul a 1.000 de euro pe lună. În prima fază, Ponta spunea că taxa va fi aplicată doar angajaților din sectorul bugetar și că va fi de 16%. Planul era ca taxa să fie aplicată de la 1 ianuarie 2013. Ulterior, Ponta a vorbit de o taxă de 10% din salariu și a spus că banii puteau fi folosiți pentru tariful social la energie sau pentru pensiile recalculate ale militarilor. În cele din urmă, taxa nu a fost introdusă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri