Guvernul vrea să taie din cheltuieli. Eugen Teodorovici, anunț despre pensiile speciale

Data publicării:
eugen-teodorovici-buget-2019-inquamphotos-george-calin (2)
FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin

Guvernul pregătește o decizie cu impact major asupra administrației publice și nu numai. Neagă orice criză, dar Executivul vrea să reducă drastic din cheltuielile statului, iar Ministerul de Finanțe pregătește un veritabil pachet de măsuri de austeritate care va fi adoptat în următoarele săptămâni.

Conform informațiilor pe care le are Digi24, o ordonanță de urgență ar urma să fie adoptată până la finalul acestei luni, până când se aprobă rectificarea bugetară, pentru că acest proiect de rectificare va fi construit după cifrele pe care le va avea Ministerul de Finanțe în urma adoptării ordonanței.

De unde vrea să taie Guvernul?

Sunt mai multe măsuri, care vor schimba practic tot ceea ce s-a întâmplat până acum la stat în ceea ce privește administrația. Vorbim, așadar, despre o restructurare administrativă. Vor rămâne mai puține posturi, în condițiile în care ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, a vorbit în ședințele de partid despre o lipsă de 7 miliarde de lei de la bugetul de stat pe care ar trebui să o acopere în foarte scurt timp, încadrându-se totodată până la sfârșitul anului în deficitul de 3 la sută.

Odată cu această restructurare, vor fi luate și alte măsuri, care vizează în primul rând pensiile speciale - se pune problema impozitării lor, a aplicării unui CASS peste pragul de 10.000 de lei.

De asemenea, ar urma să nu se mai admită cumulul de pensie și salariu de la stat.

Vor fi concediați funcționarii care blochează proiecte și nu vor mai exista cazuri de detașați în cadrul ministerelor de la companii private care încasează salarii mai mari decât miniștrii sau premierul.

Vor fi analizate și programele sociale din punct de vedere al eficienței și ele vor fi strict sociale de acum înainte. Asta înseamnă un impact bugetar mai mic.

Paralel cu acest proiect se mai discută și de un impozit forfetar pentru companii, care ar urma să vizeze circa 1,1 miliarde de contribuabili.

Eugen Teodorovici, despre pensiile speciale și „pachetul de măsuri”

Pensiile speciale vor fi incluse în acest pachet de măsuri privind modul în care banul public să fie cât mai bine cheltuit, un pachet care va fi discutat în prealabil în Guvern şi coaliţie şi care trebuie corelat cu rectificarea bugetară, a declarat, miercuri seara, ministrul de finanțe Eugen Teodorovici.

„Partea de pensii speciale este una dintre măsurile pe care Ministerul Finanţelor Publice o va propune într-un pachet de alte măsuri cu privire la modul în care banul public să fie cât mai bine cheltuit, într-un mod cât mai eficient, cheltuit acolo unde produce valoare adăugată în economie.(...) Eu văd oarecum corelată, ca şi moment, discuţia pe acest pachet de măsuri cu partea de rectificare bugetară, pentru a şti foarte clar care dintre aceste măsuri vor fi acceptate la nivel de coaliţie şi pentru care trebuie să reglementăm în acest sens şi al căror impact va fi luat luat în calcul pentru ce a rămas din an şi pentru anii care urmează. Adică unele se pot lua pe termen scurt, pe termen mediu sau pe termen lung. Dar va fi o discuţie pe întregul pachet de măsuri”, a explicat Teodorovici la România TV, citat de Agerpres.

Întrebat dacă se va introduce o impozitare progresivă a pensiilor de peste 10.000 de lei, ministrul Finanţelor a răspuns că sunt mai multe scenarii ce vor fi propuse spre discuţie.

„Toate aceste măsuri, printre care şi cea cu pensiile speciale, se vor discuta în prealabil la nivel de Guvern, la nivel de coaliţie, pentru a ieşi clar cu măsurile care se acceptă a fi promulgate într-un viitor foarte apropiat. Sunt mai multe scenarii pe care noi, la Finanţe, le vom propune spre discuţie la Guvern. Va fi o situaţie foarte clară cu toate pensiile, şi cele pe bază de contributivitate, şi cele speciale. Absolut toate aceste pensii cu număr, cuantumul lor, mai multe scenarii de lucru. Se va discuta în primul rând în Guvern, în coaliţie, în cele două partide, pentru a ne putea asuma o măsură care poate va supăra în stânga şi dreapta (...) Nu discutăm acum cum să o aplicăm, pentru că sunt mai multe scenarii de lucru”, a spus şeful de la Finanţe, subliniind că se discută inclusiv situaţia din administraţie de pensionări la o vârstă „foarte scăzută”, după care persoanele respective rămân în sistem pe un post de funcţionar.

El a adăugat că este vorba despre câteva măsuri care vor avea totul estimat, şi bugetul, şi impactul social, şi cel bugetar.

Întrebat dacă ia în calcul tăierea pensiilor „nesimţite”, de peste 20.000 - 30.000 de lei, Teodorovici a răspuns că se ia în calcul „absolut tot, inclusiv această variantă”.

Ministrul Finanţelor a precizat că orice astfel de măsură se va aplica ţinând cont de toate prevederile legale în vigoare.

„Nu vom propune o măsură care să fie atacabilă din orice punct de vedere, pentru că, altfel, nu poţi aplica o măsură dacă are aceste slăbiciuni din punct de vedere legislativ”, a mai spus Teodorovici.

El a menţionat că măsurile vor fi prezentate public înainte de a fi reglementate şi că este posibil ca, odată cu rectificarea bugetară, să fie făcut un act în prealabil în care să fie prinse unele dintre măsuri.

„Unele dintre măsuri se pot aplica imediat şi este normal să le discutăm public, să le prezentăm public înainte de a fi reglementate. Este posibil ca odată cu rectificarea bugetară, să se facă un act prealabil în care se prind anumite măsuri, pe diferite zone. Atunci poate fi momentul în care unele dintre măsuri să fie prinse în acest act normativ. Dar, prealabil, obligatoriu trebuie să fie o prezentare publică a acestor măsuri, o justificare a acestor măsuri şi, desigur, o discuţie cu categoriile vizate. Nu va fi o surpriză, adică să legiferăm fără să fi prezent public, în prealabil”, a mai afirmat şeful de la Finanţe.

Analist: „Sunt aceleași măsuri luate de Guvernul Boc”

Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiari-Bancari, a comentat la Digi24 măsurile pe care le pregătește Guvernul. „Ministrul de finanțe spune că avem deja o gaură, că avem nevoie de măsuri de restructurare, le pune o ștampilă de bun-simț, dar noi, economiștii, le vedem - și asta sunt - măsuri de criză, de restructurare. Exact ce a luat Guvernul Boc în 2008-2010, sunt aceleași măsuri, nu sunt inventate, sunt exact aceleași măsuri luate atunci. O parte au fost declarate neconstituționale”, a reamintit analistul Iancu Guda.

El spune că legea salarizării aruncă bugetul în aer. Impactul este de 1,5 miliarde de euro anul acesta, 25 de miliarde în 2020, 60 de miliarde cheltuieli adiționale în 2021 și aproape 82 de miliarde în 2022. Practic, este o dublare a pensiilor în condițiile în care nu există piloni care să susțină sustenabilitatea modificării pensiilor cu peste 10-15 la sută. O majorare de până la 15-20 la sută ar putea fi digerată, dar cu mai mult, este foarte greu, pentru că veniturile la stat, din care se plătesc, subperformează, iar un alt factor decisiv este cel demografic, a explicat Iancu Guda. Avem a doua emigrare din lume, după cea din Siria, raportată la populația activă în țară, avem o natalitate negativă. La aceasta se adaugă și un nivel nesatisfăcător al investițiilor publice.

Urmăriți-i explicațiile complete în materialul video de mai jos:

Citiți și:  Klaus Iohannis a promulgat Legea pensiilor. De la 1 septembrie crește punctul de pensie

Klaus Iohannis: Pensiile sunt prea mici. Premierul m-a asigurat că sunt bani

Reacție nervoasă a ministrului Muncii, întrebat la Digi24 dacă România e în criză

Guvernul trebuie să facă rost de 7 miliarde de lei ca să acopere gaura din buget, dar promite primarilor 1,5 miliarde

Cât ne costă pensiile speciale ale primarilor. „Toți ceilalți primari au decedat. Eu sunt ultimul în viaţă. Unde e paguba?”

RECORDER.RO: Dezvăluiri scandaloase din interior. Ce povestește un funcționar public despre angajații de la stat

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri