Sari la conținut

Gyorgy Frunda: UDMR a luat o decizie greşită ieşind de la guvernare

"Comunitatea maghiară din România are aceleaşi scopuri pe care le are de când există, din 1918 încoace, dacă vreţi, să trăiască ca cetăţean egal cu vecinul său român, să nu fie discriminat, să nu fie cetăţean de rangul doi, să fie respectat şi să respecte şi el românul şi statul român. Acesta este idealul ungurului din România. Cum va reuşi UDMR-ul să găsească mijloacele politice, aceasta este o altă întrebare", a declarat Gyorgy Frunda la RFI.

În opinia sa, UDMR a greşit părăsind guvernarea: "În conjunctura actuală, ieşind de la guvernare, după părerea mea, UDMR-ul a luat o decizie greşită, pentru că a renunţat la instrumentul cel mai eficace, cel mai puternic de a-şi găsi aliaţi printre partidele româneşti cu care să-şi promoveze proiectele de lege în Parlamentul României şi a renunţat la mijloacele administrative pe care le ai dacă eşti la guvernare, pentru a ajuta comunitatea maghiară din România".

Gyorgy Frunda crede că "liderii UDMR vor încerca să reconstruiască UDMR-ul. Nu uitaţi, UDMR-ul a scăzut în ultimii ani constant ca număr de voturi, Kelemen Hunor a luat cel mai mic număr de voturi al candidaţilor UDMR, care au candidat vreodată la Preşedinţia României, avem mai puţini parlamentari în Parlamentul European, avem mai puţini parlamentari în Parlamentul României. Deci UDMR-ul trebuie să găsească mijloacele de a se apropia de comunitatea maghiară de care s-a depărtat foarte mult în ultimii doi-trei ani".