Horia-Roman Patapievici: Faceți-vă autocritica, oameni de stânga, nu sunteți imaculați!

Data publicării:
federica mogherini - 7234914-AFP Mediafax Foto-JOHN THYS
Șefa diplomației europene, Federica Mogherini

Declarația a fost făcută în contextul unei discuții despre imaturitatea sistemului democratic din România, ceea ce ar putea constitui o vulnerabilitate periculoasă. „Clasa politică de acum este chitită să controleze sistemul juridic din România. Or, teama mea, groaza mea, îngrijorarea mea este că societatea românească n-are suficiente resurse să rămână o societate democratică”, a declarat, la Digi24, Horia-Roman Patapievici.

„Eu sunt terifiat de vecinătatea cu Rusia agresivă, care și-adjudecă teritorii provocând acest război hibrid, (de) o Uniune Europeană slabă, în care la conducerea Ministerului de Externe al Uniunii Europene, să spunem, comisar pentru politica externă, este un om care în 1988 era membru al Partidului Comunist, care vrea să se înțeleagă cu Rusia, care nu vede răul rusesc, o Germanie care se înțelege cu Rusia...”, a explicat Horia-Roman Patapievici.

Realizatorul emisiunii „Imparțial”, Luca Niculescu, remarcă faptul că în Uniunea Europeană există o singură țară mare care nu vrea să se înțeleagă cu Rusia în orice condiții, iar aceea este Polonia. Și poate România, deși are o poziție foarte discretă.

„Dar totuși, poziția românească e mai apropiată de poziția poloneză decât de poziția, din păcate, a Germaniei, care va dicta până la urmă orientarea generală, plus prezența, foarte nefericită, după părerea mea, a unui comisar pentru politica externă care vine din Partidul Comunist. Eu nu pot să înțeleg de ce un pedigree comunist te recomandă. Asta nu înseamnă pentru mine că un pedigree de extremă-dreapta ar trebui trecut sub tăcere. Nu! Dar suntem din zona unei ideologii (comuniste – n.r.) care a produs zeci de milioane de victime: vă rog, faceți-vă autocritica, nu sunteți imaculați, oameni de stânga! N-ați făcut ceea ce dreapta a făcut. Comunismul este în continuare o ipoteză plauzibilă, problema suntem noi, societățile care au suferit de pe urma comunismului, că nu l-am aplicat cum trebuia”, este de părere filosoful.

Urmăriți interviul integral aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri