ICCJ: 14 încălcări ale Constituției doar la Statutul magistraților

Data actualizării: Data publicării:
171120_PLEN_REUNIT_02_iordache INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție susțin că, prin modificările aduse Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor s-ar încălca nu mai puțin 14 prevederi din Legea fundamentală. Detaliile apar în sesizarea pregătită pentru Curtea Constituțională.

171120_PLEN_REUNIT_02_iordache INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Fragmente din această sesizare au fost publicate de realitatea.net și din ele aflăm că 89 de judecători din totalul de 113 au fost prezenți la ședința din 21 decembrie și au fost de acord cu sesizarea CCR pe Statutul magistraților.

„În urma dezbaterilor, deliberând, Secțiile Unite au hotărât să fie sesizată Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea dispozițiilor Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, având în vedere încălcarea următoarealor dispoziții din Constituția României:

- art. 1 alin. (4) privind separația puterilor în stat

- art. 1 alin. (5) în ceea ce privește claritatea și previzibilitatea legii

- art. 6 alin. (1) privind egalitatea în fața legii și a autorităților publice

- art. 20 referitor la tratatele internaționale privind drepturile omului

- art. 21 privind liberul acces la justiție

- art. 41 alin. (1) privind dreptul la muncă

- art. 52 alin. (2) în ceea ce privește răspunderea magistraților

- art. 53 alin. (2) în ceea ce privește proporționalitatea măsurii de restrângere a exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți

- art. 124 privind înfăptuirea justiției

- art. 126 privind instanțele judecătorești

- art. 129 privind folosirea căilor de atac

- art. 133 și art. 134 privind Consiliului Superior al Magistraturii

- art. 147 alin. (4) texa a II-a privind obligativitatea deciziilor Curții Constituționale”.

Judecătorii ICCJ sunt nemulțumiți, printre altele, de modificarea adusă art. 2 alin. (3) din Legea 303/2004 potrivit căreia: „Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii. Judecătorii trebuie să fie imparţiali având libertate deplină în soluţionarea cauzelor deduse judecăţii, în conformitate cu legea şi în mod imparţial, cu respectarea egalităţii de arme şi a drepturilor procesuale ale părţilor. Judecătorii trebuie să ia decizii fără nici un fel de restricţii, influenţe, presiuni, ameninţări sau intervenţii, directe sau indirecte, din partea oricărei autorităţi, fie chiar autorităţi judiciare. Hotărârile pronunţate în căile de atac nu intră sub imperiul acestor restricţii”.

„Aceste dispoziții încalcă prevederile art. 1 alin. (5) din Constituție prin lipsa de claritate generată de sintagma «fie chiar autorități judiciare». (...) Prin instituirea interdicției de a lua decizii fără «niciun fel de restricții, influenţe, presiuni, ameninţări sau intervenţii, directe sau indirecte, din partea oricărei autorităţi, fie chiar autorităţi judiciare», textul propus intră în contradicție cu obligația judecătorilor de a respecta deciziile Curții Constituționale ori deciziile pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție”, argumentează judecătorii ICCJ.

Și modificările prin care comisiile parlamentare pentru controlul serviciilor de informații primesc dreptul de a verifica declarațiile olografe ale magistraților referitoare la interdicția de a nu fi lucrători operativi sunt considerate că încalcă Legea fundamentală. Judecătorii ICCJ spun că se încalcă principiul separației puterilor în stat și invocă Decizia 20/2000 a Curții Constituționale.

Senatul a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Modificările la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor au fost adoptate după ce PNL şi USR au părăsit sala.

Votul în plenul Senatului a survenit după ce membrii Comisiei conduse de Florin Iordache au adus noi modificări proiectului, față de forma adoptată de Camera Deputaților.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri