Ilan Laufer și-a publicat certificatul de naștere. Unde s-ar fi născut de fapt

Data actualizării: Data publicării:
ILAN LAUFER 170629_AUDIERI_GUVERN_TUDOSE_06_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Social-democratul Ilan Laufer, care a provocat un scandal săptămâna acesta lansând acuzații de antisemitism la adresa președintelui Klaus Iohannis, și-a postat certificatul de naștere pe pagina de Facebook.

Foto: Facebook / Ilan Laufer

Gestul vine după ce presa israeliană a scris că Ilan Laufer s-ar fi născut în Israel, în timp ce el spunea că s-a născut în București, la Maternitatea Polizu.

În documentul publicat pe Facebook, la locul nașterii este menționat: București, sectorul 1. Seria și numărul certificatului de naștere, precum și CNP-ul, sunt blurate. De asemenea, este blurată data eliberării certificatului.

Pe de altă parte, pe certificat nu scrie „Republica Socialistă România”, așa cum ar fi fost cazul în 1983, ci „România”, așa cum scrie pe certificatele eliberate după 1990.

Fotografia este însoțită de acest mesaj: „Având în vedere acuzațiile eronate referitoare la faptul că nu am fost născut în România, țin să precizez următoarele: sunt născut în Romania, sunt român și simt românește.

Fac parte dintr-o etnie cu o profundă conștientizare și încărcătură istorică, evreii fiind un popor care a fost sensibilizat de-a lungul timpului din cauza suferințelor îndurate.

Înțeleg și respect regulile statutare ale organizaţiilor evreieşti şi îmi aleg astăzi cuvintele cu prudenţă.

Totodată, din cauza nejustificării refuzului - conform Constitutiei, a domnului Presedinte, de a fi parte din Guvernul Romaniei, am avut o reacție la cald, bazată pe o puternică încărcătură emoțională.

Nu mi-am dorit și nu îmi doresc să amestec trăirile personale în viața politică.

Consider că, la nivel personal, am dreptul să fiu subiectiv, atunci când mă simt discriminat.

Rămân implicat în proiectele menite să încurajeze dezvoltarea antreprenorilor și a companiilor cu capital românesc, inclusiv internaționalizarea acestora, atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii”.

După ce președintele Klaus Iohannis a declarat că Ilan Laufer nu i se pare o propunere bună pentru funcția de ministru al Dezvoltării, Laufer a făcut o serie de declarații controversate într-o conferință de presă.

Refuzul președintelui Iohannis în ceea ce mă privește este un nou act de antisemitism și vreau să atrag atenția asupra fenomenului neîncetat de antisemitism pe care l-a demonstrat, în ultimul an, președintele Klaus Iohannis. Așa cum se știe, domnul Iohannis a avut mai multe ieșiri împotriva evreilor și declarații antisemite, a refuzat și a blocat numirea unui ambasador în Israel, dorind, pe această cale, să saboteze relația dintre România și Israel. Vă pot spune că a contribuit inclusiv la sabotarea ședinței de guvern comune care trebuia să aibă loc între guvernul israelian și guvernul român”, a declarat, marți seară, Ilan Laufer.

Acuzațiile au fost negate ferm de Administrația Prezidențială: „Referințele la antisemitism și nazism în disputa politică sunt iresponsabile și denotă grave carențe de educație, cultură, diplomație și istorie. Relativizarea antisemitismului reprezintă o acțiune periculoasă care poate genera manifestări antisemite și discriminatorii și poate incita la ură”.

Mai multe asociații ale evreilor au criticat de asememenea aceste declarații.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus și el că „se delimitează total” de aceste acuzații, pe care le-a catalogat drept „incident de securitate”.

Pe de altă parte, secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, as spus că discursul de marți seară al lui Ilan Laufer este „un discurs al unui om foarte bine pregătit, foarte respectat pe plan intern și internațional”.

Citiți și: 

CTP: Ilan Laufer s-a autodetonat în direct, a comis un act de terorism de partid împotriva României

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri