IMAGINI DIN PRIMA ȘEDINȚĂ DE GUVERN. Victor Ponta: Cine vrea un buget bun să nu plece în vacanță!

Data publicării:
2212prima 20sedinta 20ponta-40033

Victor Ponta a precizat că Ministerul Finanțelor, împreună cu Ministerul Bugetului, au deja o formă finală a structurilor administrative, a ordonatorilor de credite.

„Cine vrea să plece să se odihneasca zileleastea, foarte bine, dar cine vrea un buget bun să nu plece. Să stați să vedeţiexact ce obținem și cum punem lucrurile în buget”, și-a sfătuit colegii șeful Guvernului.

Premierul le-a cerut miniştrilor să mai reducă aparatul birocratic, avertizându-i că sunt responsabili de modul în care cheltuiesc bani, iar ministrului delegat pentru dialog social, Doina Pană, i-a spus să se pregătească pentru discuțiile cu sindicatele. „Trebuie să punem bugetul pe masă și să hotărâm împreună (...) trebuie să le arătăm clar câți bani avem și ce putem face”, a declarat premierul. „Mie nu-mi plac discuțiile alea cu dați-ne, nu ne interesează de unde. Știu și ei că de unde nu e nu se poate da. Trebuie să le arătăm clar câți bani avem și cum putem să-i repartizăm”.

Executivul are 27 de miniştri, 17 cu portofoliu şi nouă fără portofoliu. Şeful executivului le-a transmis colegilor că trebuie să facă restructurare, pentru a nu mai exista „cinci departamente care fac aceleași lucruri în cinci ministere” sau „zeci și sute de oameni care scriu aceeași hârtie”.

„Să numai uităm câte un departament de consumat timp și bani publici!”, a îndemnat premierul.

Victor Ponta a repetat și în ședința de guvern că nu va exista niciun ban în plus și nu se vor face angajări, chiar dacă sunt mai mulți miniștri. El le-a cerut să-și alcătuiască un aparat administrativ mai puțin stufos.

Totodată, șeful executivului le-a reamintit miniștrilor că din 7-8 ianuarie trebuie să fie pregătiţi pentru negocierile cu FMI.

Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie, votul va fi la sfârşitul lunii

Discuţiile din Parlament privind proiectul de buget pentru anul viitor vor începe la 14 ianuarie, iar votul final este estimat să fie acordat la sfârşitul lunii ianuarie, a anunţat premierul Victor Ponta în conferința de presă susținută după prima ședință a noului guvern.

Proiectul de buget va fi discutat de guvern şi cu membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, care vor sosi la Bucureşti la începutul anului viitor.

La Botoșani situația s-a rezolvat. N-am avut probleme care să semene cu anul trecut

În legătură cu problemele puse de iarnă, premierul a notat „câteva disfuncționalități” și „agitația media”, dar susține că problemele de la Botoșani s-au rezolvat. „N-am avut probleme care să semene cu anul trecut”, a declarat Victor Ponta. El le-a mulțumit ministrului Mircea Dușa și șefului IGP. „S-a dovedit că dacă nu e coordonare de la Bucureşti, lucrurile mergprost, pentru că așa e administrația de mulți ani!”, a conchis premierul.

El le-a cerut miniștrilor să asigure o prezență la Guvern în zilele de vacanță, care să țină legătura cu prefecții, SMURD, ISU, chiar dacă nu se anunță condiții meteorologice deosebite.

„Să folosim acest moment de stabilitate și entuziasm!”, i-a îndemnat premierul pe miniștri, precizând că se referă la condițiile economice - un deficit mic și un curs leu/euro bun.

Totuși, premierul a făcut o precizare: „Și preşedintele ne-a vorbit de deficite. 1,7 e undeficit minuscul. Nu sunt fericit de asta, ci că ne-am ţinut de obligaţii.Deficit mic înseamnă investiții puţine, dezvoltare mică. Trebuie să luămdecizii strategice. Cursul euro-leu e cel mai mic de la venirea noastră la guvernare. E oveste bună pentru cei cu rate în euro.Cursul nu-l cresc și nu-l scad eu, și nici măcar guvernatorul Isarescu. Ţine cont denişte realităţi”.

Fondurile europene

Premierul a trecut în revistă și situația programelor europene, în condițiile în care programul de guvernare își propune să îmbunătățească simțitor rata de absorbție.

„Mediul e în regulă. Mulţumim, felicitări, auintrat şi banii la buget? Aţi evitat şi dezangajariile, dar când intrăbanii, e şi mai mare fericirea”, a spus premierul adresându-se ministrului Mediului.

La POSDRU, a spus premierul, „au plecat cererile. Intră ceva sau nu, dle Teodorovici? Dvs trebuiesă fiţi cel optimist. Intră ceva anul ăsta sau nu?”, și-a întrebat premierul ministrul fondurilor europene.

Eugen Teodorovici a răspuns că sunt discuții cu cei de la Comisia Europeană pentru a vedea dacă e posibil până la sfârșitul anului să intre anumite fonduri.

Premierul l-a avertizat pe noul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, că preia o „situație rea dintr-un anumit punct de vedere, dar bună, pentru că cea mai gravă situație, cea de laNădlac-Arad a fost rezolvată. Săurmăriți ca procedurile să se desfășoare cât mai rapid, să se refacă licitaţia și să deblocăm” și acest program, a cerut premierul.

„E foarte important pentru începutul anului viitor să înceapă săvină bani în buget”, a subliniat premierul.

Urmăriți declarațiile premierului din prima ședință de guvern în materialul video de mai sus.

Ședință de guvern, la 12 ore după învestire

La douăsprezece ore de la depunerea jurământului, cei 27 de miniştri din noul executiv se reunesc în prima şedinţă, la Palatul Victoria. Premierul Victor Ponta vrea să stabilească, prin ordonanţă de urgenţă, prerogativele fiecărui membru, mai ales că noul cabinet are nouă miniştri delegaţi.

Ieri, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, spunea că pe ordinea de zi a ședinței de guvern de astăzi se va afla o ordonanță de urgență care să modifice codul fiscal astfel încât indexarea taxelor locale cu rata inflației de pe ultimii trei ani să fie o problemă lăsată la latitudinea autităților locale.

Tot ieri, noul ministru de Finanțe, Daniel Chițoiu, spunea că vrea să înceapă discuțiile cu membrii Executivului în ceea ce privește definitivarea proiectului de buget pentru anul 2013, pentru că vrea ca acesta să fie gata până pe 10 ianuarie, pentru a-l putea înainta partenerilor noștri internaționali, ca până la finalul lunii ianuarie să avem buget aprobat.

Aseară târziu, miniștrii proaspăt învestiţi de Parlament au depus jurământul la Palatul Cotroceni, într-o ceremonie care s-a încheiat după ora 22:00.

Preşedintele şi-a început discursul felicitând USL pentru scorul în alegeri şi pentru votul obţinut de Executiv în parlament.

Șeful statului a avut însă și un mesaj care a sunat ca un avertisment. „Sunteţi condamnaţi să aveţi succes, iar un eventual eşec vă aparține”, a spus Traian Băsescu. Președintele a refuzat să le strângă mâna miniștrilor Gabriel Oprea, Radu Stroe şi Relu Fenechiu.

În timp ce miniștrii își rosteau jurămintele, președintele a discutat relaxat cu Crin Antonescu. Momentul jurământului a fost, de altfel, prima vizită a președintelui PNL la Cotroceni, de la episodul suspendării, din această vară. La consultările cu partidele, Crin Antonescu a fost reprezentat de secretarul general al partidului, Eduard Hellvig.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Religia și...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...