În ce condiţii ar intra Victor Ponta la guvernare. Se discută şi susţinerea Vioricăi Dăncilă la prezidenţiale

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
victor ponta se gandeste daca sa intre la guvernare
INQUAM Photo/Octav Ganea

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat marţi că ar intra împreună cu partidul său la guvernare dacă ar fi restructurat guvernul Dăncilă. Fostul premier vrea un executiv cu mai puţine ministere şi o restructurare solidă a administraţiei publice.

„Dacă va fi un proiect în care să credem vom intra și la guvernare, acum nu putem în condiţiile acestea. (...) Aș merge și aş susține guvernul dacă vine cu proiecte în care să cred. De ce să nu susțin? noi suntem Pro, cei de la USR sunt contra. (...) Soluția este o restructurare integrală a guvernului, și apoi te duci în jos pe schimbarea administrației publice; un alt guvern, maxim 20 de ministri, restructurare solidă.”, a declarat Victor Ponta, la Realitatea TV.

Ponta spune că în aceste condiţii ar susţine-o şi pe Viorica Dăncilă, dar încă nu s-a decis nimic. Cei doi s-au întâlnit luni, iar surse din PSD susţin că Viorica Dăncilă i-a făcut lui Victor Ponta popunerea de a intra la guvernare.

„Mi-e greu să spun dacă o vom susține pe doamna Dăncilă, un proiect mai larg este schimbarea guvernamentală, pentru aşa ceva i-aș sprijini; le-am spus: aveți un proiect bun vi-l votăm noi, nu aveți nevoie de UDMR; Am băut o cafea (cu Dăncilă - n.r), m-a căutat, mi-a spus că ar dori să aibă sprijinul ProRomania, o să ne mai gândim.”, a mai declarat preşedintele Pro România.

Conform unor surse, social democraţii intenţionează să le ofere celor din Pro România două portofolii în guvern, la restructurarea guvernamentală din septembrie, în schimbul susţinerii Vioricăi Dăncilă la prezidenţiale. Discuţiile includ şi semnarea unui acrod de colaborare parlamentară între cele două partide, astfel încât PSD să-şi asigure o majoritate solidă. Surse din PSD susţin că prin oferta pentru Victor Ponta, Dăncilă vrea să le arate celor din ALDE că nu depinde guvernarea de partidul lui Călin Popescu Tăriceanu.

În Pro România părerile sunt însă împărţite. Mai mulţi lideri nu ar fi de acord cu intrarea la guvernare pentru că partidul ar pierde procente prin apropierea de PSD. În acelaşi timp, obţinerea unor poziţii în Guvern ar asigura vizibilitate, iar dacă după restructurare se schimbă modul de a guverna, Pro România ar putea avea de câştigat.

Totuşi, cei care ar susţine o eventuală intrare la guvernare spun că negocierile vor fi dure, pentru că 2 ministere este prea puţin. „Discuţia începe de la cel puţin 4 ministere, cât are şi ALDE care oricum a obţinut mai puţine procente la alegerile europarlamentare”, susţin surse din Pro România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri