Încep audierile pe „gaura” de 10 miliarde de lei din buget

Data publicării:
parlament

Încep audierile în ancheta privind posibila gaură de 10 miliarde de lei în buget, așa cum a susținut Liviu Dragnea. Astăzi şi mâine vor fi chemaţi secretarii de stat din Guvernul Cioloş de la Ministerele Fondurilor Europene şi Finanţelor, precum şi reprezentanţi ai ANAF pentru a da explicaţii cu privire la rectificările bugetare pozitive de anul trecut. Audierile încep la ora 12:00.

parlament

Am stabilit la nivelul Birourilor Comisiilor să începem audierile cu reprezentanţi la nivel de secretar de stat ai Ministerului Fondurlor Europene şi ai ANAF şi ai Ministerului Finanţelor. Trebuie să răspundem la 17 întrebări, probabil vor apărea şi întrebări suplimentare pentru a clarifica lucrurile. Vrem să facem o analiză profesionistă, o analiză prin care vrem să stabilim chiar un mod clar de bune practici pentru a executa bugetul şi pentru a respecta legea finanţelor publice”, a afirmat preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Leonardo Badea, potrivit News.ro.

Întrebat dacă Dacian Cioloş nu este invitat la audieri, Leonardo Badea a spus că deocamdată se face „o analiză la nivel ministerelor şi la nivelul reprezentanţilor secretarilor de stat”.

Fiind întrebat de ce a ales secretarii de stat, preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor a spus că, în prezent, încearcă să strângă cât mai multe date despre rectificările bugetare realizate de Guvernul Cioloş.

„Vrem să aflăm foarte repede exact cum şi ce date s-au folosit pentru a se realiza acele rectificări bugetare. Vrem să strângem date. În concomitent, noi transmitem şi adrese prin care cerem date de la Ministerul Fondurilor Europene, de la Ministerul Finanţelor, de la ANAF. În funcţie de datele pe care le vom obţine, vom stabili o listă ceva mai amplă de invitaţi la audieri”, a afirmat deputatul PSD.

Pe de altă parte, săptămâna trecută, ministrul de finanțe, Viorel Ștefan, a negat că a pronunțat cuvântul „gaură” în buget și a mai spus că deficitul de încasări în 2016 față de cât estimase guvernul Cioloș pune probleme inclusiv pentru proiecția bugetară din acest an.

Înfiinţarea comisiei de anchetă a fost aprobată cu 248 de voturi "pentru" şi 102 voturi "împotrivă".

Oficial BNR: Nu este nicio gaură în buget

Duminică, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, a declarat la emisiunea „În fața ta” că „gaura” de 10 miliarde de lei despre care vorbeau social-democraţii nu are cum să existe.

Nu este vorba de nicio gaură, de la un an la altul bugetul nu-şi transformă resursele. Noul an fiscal începe de la 0, cu veniturile pe care le planifică să le corecteze şi cu cheltuielile pe care le planifică a le face”, a declarat oficialul BNR.

Răspunsurile lui Dacian Cioloș pentru „Comisia despre nimic”

Fostul premier Dacian Cioloș a oferit luni și el răspunsuri la „cele mai frecvente întrebări privind situația execuției bugetare din 2016”.

Într-o notă pe pagina sa de Facebook, Dacian Cioloș a făcut precizări cu privire la modul în care au fost gestionate veniturile și cheltuielile bugetare în timpul mandatului său. „Nu am lăsat nicio moștenire grea actualului guvern”, a subliniat el.

Dacian Cioloș menționează că nu există nicio „gaură” în bugetul anului trecut, iar dacă ar fi existat ar fi trebuit să aibă impact asupra deficitului. „Am încheiat însă anul cu un deficit de 2,6%, mai mic decât cel estimat inițial de 2,8%”, a adăugat el.

„Supărarea PSD ar putea veni și din faptul că am refuzat amânarea implementării în 2017 a unor măsuri din codul fiscal aprobat de PSD în 2015”, a mai subliniat fostul premier.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri