Începe controlul la banii PSD. Curtea de Conturi și AEP merg la partide în august

Adrian Dumitru Data actualizării: Data publicării:
PSD - PARIU - BOGDAN LUNGU - LIVIU DRAGNEA
FOTO: Inquam Photos Octav Ganea

Curtea de Conturi și Autoritatea Electorală Permanentă încep controlul finanţării partidelor politice în august 2019. Activitatea Departamentului de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale fusese blocată de Parlament la începutul acestui an, când directorul său general a fost destituit de birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Conform planului de control al finanţării publice şi private a partidelor politice, Curtea de Conturi și AEP vor verifica sursele de finanţare ale partidelor, dar şi felul în care au fost cheltuiţi banii veniţi din subvenţiile de la bugetul de stat.

Contactat de Digi24.ro, Constantin Mituleţu, preşedintele AEP, a declarat că „acum are loc perioada de rambursare, verificăm rambursarea pentru alegerile pentru Parlamentul European şi cheltuielile pentru referendum şi, ulterior, pe 26 august începem controalele pentru activitatea curentă şi activitatea de subvenţii. Controalele au loc la toate partidele”.

În 26 februarie, comisiile juridice au stabilit să acorde aviz favorabil pentru destituirea din funcţia publică parlamentară din categoria înalţilor funcţionari publici în cadrul AEP a lui Toma - Bogdan Costreie, având funcţia de director general al Departamentului de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale. Parlamentarii opoziţiei spuneau despre destituire că este „abuzivă” şi că „după controlul declanşat de AEP la PSD, acest partid a încercat pe toate căile să se descotorosească de funcţionarii care au început acel control (privind subvenţiile – n.r.)”.

Şi Daniel Barbu, fost preşedinte al AEP a fost acuzat că nu a dispus controale la partide pentru a vedea cum sunt cheltuite subvențiile și că, mai mult, atunci când au fost demarate controale la PSD, Barbu le-ar fi oprit. Barbu a fost pus sub urmărire penală de DNA în aprilie 2019.

Tot în aprilie, trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA pentru că şi-ar fi însuşit 380.000 de euro din subvenţiile acordate pentru PSD, pe care i-a folosit pentru plata unui imobil. Mircea Drăghici este acuzat că şi-ar fi însuşit banii de subvenţii pentru partid prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri